Kiinteistö- ja finanssisijoittaja Ylva haluaa olla edelläkävijä kestävyydessä ja vastuullisuudessa. Niin omassa kuin sijoitustoiminnassaankin.
Esimerkiksi Ylvan osakesalkusta on jo kauan aikaa sitten suljettu pois fossiiliset yritykset, ja samanlaista toimialakarsintaa on tehty myös kiinteistöpuolella. Ase-, tupakka- tai seksiteollisuus eivät saa jalansijaa Ylvan omistajien kiinteistöjen käyttäjäkunnassa.
–Poissulkemisten tie on kuitenkin käyty nopeasti loppuun, kun halutaan tehdä hyvää. Haluamme yrityksenä parantaa planeetan tilaa ja edistää ihmisoikeuksien toteutumista, eikä se onnistu pelkillä poissuluilla. Halusimme löytää tähän paremman tavan Ylvan vastuullisuusjohtaja (Chief Sustainability Officer) Antti Ruuska kertoo.
Kiinteistöalalla vastuullisuudessa nousevat aina esiin energiasäästöt ja päästöt, mutta iso osa kiinteistöliiketoiminnan vaikutuksista voi syntyä siitäkin, millaiset yritykset ja toimijat tiloja käyttävät.
Tämän takia Ylva päätyi selvittämään ensimmäisenä suomalaisena kiinteistöomistajana, millainen vaikutus sen tiloissa vuokralla olevien yritysten liiketoiminnalla on ympäröivään yhteiskuntaan.
–Meillä on yhteensä noin 50 vuokralaista, ja halusimme päästä alkuun näiden nettovaikutuksen selvittämisessä. Käytimme apuna Upright Projektin kattavaa mallia, jonka avulla saimme hyvä kuva siitä, minkä tyyppisiä toimijoita ja vaikutuksia eri toimialoilla on maailmaan, Ruuska kertoo.
Suomalaisen Upright Projectin kehittämä matemaattinen nettovaikutusmalli tutkii erilaisten tuotteiden, palveluiden ja yritysten kokonaisvaikutuksia koneoppimisen ja tekoälyn voimin. Malli pohjautuu yli 200 miljoonaan tieteelliseen artikkeliin, joista tekoäly kerää tietoa.
–Nettovaikutusmalli pureutuu ennen kaikkea kokonaiskuvan ymmärtämiseen siitä, mitä resursseja yritys ydinliiketoiminnassaan käyttää ja mitä resursseilla saadaan positiivisella puolella aikaiseksi. Vastuullisuutta unohdutaan helposti tarkastelemaan yksittäisten vaikkakin sinällään tärkeiden mittareiden kautta, Uprightin Growth & Product -alueesta vastaava Tuukka Yrttimaa selittää.
Analyysi toteutettiin keväällä 2021, ja sen piiriin otettiin koko Ylvan vuokralaiskanta. Yritysten vaikuttavuutta tarkasteltiin neljässä kategoriassa: yhteiskunta, tieto, terveys ja ympäristö.
–Oli todella mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon uusia näkökulmia avautuu, kun laajentaa tarkastelua, Ruuska sanoo.
Ylvan vuokralaiskannan nettovaikutus oli analyysin perusteella positiivisen puolella. Yksittäisten vuokralaisten analyysiä Ruuska ei avaa enempää, mutta antaa esimerkin maailmalta.
–Ajatellaanpa vaikkapa amerikkalaista ohjelmistotaloa, joka tekee paljon rahaa ja työllistää tuhansia. Sehän on positiivista. Mutta yritys myös vie yhteiskunnasta valtavasti yhteiskunnan kouluttamaa aivopääomaa edistääkseen omaa liiketoimintaansa, joka voi olla mainosten myyminen eli nykyisen kestämättömän kertakäyttökulttuurin lietsominen. Siitä näkökulmasta toiminta ei enää olekaan niin kestävää, Ruuska sanoo.
Ruuskan mukaan Upright Projectin analyysi auttaa Ylvaa myös ymmärtämään paremmin vuokralaistensa liiketoimintaa ja selvityksestä saatua tietoa on mahdollista hyödyntää myös uudenlaisten vuokralaispalveluiden kehittämiseen.
–Jokaisella toimialalla omat ongelmansa, mutta me voimme tarjota vuokralaisille palveluita, joilla he pystyvät taklaamaan näitä ongelmia. Yhdessä työstämisestä ja ongelmien ratkaisemisesta voi hyvin löytyä ihan uuttakin liiketoimintaa kiinteistönomistajalle. Pidän tätä isona mahdollisuutena, Ruuska sanoo.
–Jo pelkästään hyvin oppien ja käytänteiden jakaminen on tärkeässä roolissa, eikä se maksa mitään, Ruuska sanoo.
Ruuska huomauttaa, että yritysvastuussa on kyse myös hyvästä riskienhallinnasta.
–Jos vuokralainen vaikkapa sanoisi, ettei se voi sitoutua noudattamaan ihmisoikeuksia, voisi ajatella, että muitakin ongelmia voi olla tulossa, Ruuska sanoo.
Ruuska muistuttaa, että yritysvastuu on tulossa myös sääntelyn piiriin: Euroopan komissio on valmistellut pitkään uutta yritysvastuulainsäädäntöä koskevaa ehdotusta, jossa säädettäisiin sekä yritysten kestävästä hallinnoinnista että yritysten asianmukaisesta huolellisuudesta.
Kuvan lähde: Ylva.