Velanmaksun vaikeudesta

Maksamme velkaa, tavalla tai toisella. Ruotsalaisten tavat vain eroavat huomattavasti suomalaisista: samaan aikaan kun meillä kauhistellaan yhden vuoden lyhennysvapaita, Ruotsissa pohditaan, pitäisikö asuntolainojen lyhentämisestä tehdä pakollista.

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet kuuliaisia takaisinmaksajia. Vuoden tauko asuntolainan lyhennyksissä on kuitenkin kelvannut kymmenille tuhansille suomalaisille, kun pankit alkoivat markkinoida maksuttomia lyhennysvapaita.

Lisäksi uusien asuntolainasopimusten yhteenlaskettu euromäärä melkeinpä kolminkertaistui helmikuussa edellisiin vuosiin verrattuna.

Se olikin sitten jo sellainen shokki, että yhtäkkiä suurin piirtein kaikki suomalaiset kotitaloudet olivat vaarassa ylivelkaantua. Finanssivalvonta ja Suomen Pankki saivat hepulin siitä, että suomalaiset kuluttaisivat kerrankin rahaa johonkin muuhun kuin asumiseen.

Ruotsissa sekoillaan päinvastoin. Siellä kun asuntolainaa ei ole ollut pakko lyhentää, vaan on ollut mahdollista maksaa pelkkiä lainakorkoja. Keväällä maan finanssivalvonta uskalsi ehdottaa, että uusien lainojen kohdalla myös lyhennyksistä tehtäisiin pakollisia.

Mutta ei: asiaan sotkeutuivat niin oikeuslaitos kuin kilpailuviranomaisetkin. Ruotsin kilpailuviranomaisen mukaan se, että kansalaiset pakotettaisiin lyhentämään 1-2 prosenttia asuntolainastaan vuodessa, olisi epäreilua: se rajoittaisi kansalaisten vapautta valita, mitä säästämistapaa käyttävät!

Ehkä tähänkin voitaisiin löytää se kuuluisa kultainen keskitie.

Edellinen artikkeliSunny Car Centerin tontti paloitellaan myyntiin ja vuokralle
Seuraava artikkeliFira, Taaleritehdas ja Pohjola Kiinteistöt voittivat Jätkäsaaren mittavan asuntorakennushankkeen