Vastuullisuuden edelläkävijät sertifioivat nyt asuinrakennuksia

Olen ahkeroinut tänä vuonna rakennusten ympäristöluokitusten parissa. Käyttämämme ympäristöluokitusjärjestelmä on nimeltään BREEAM In-Use. Sanahirviöllä tarkoitetaan olemassa olevien rakennusten ympäristötehokkuuden arviointia. Käytännössä rakennuksia pisteytetään sen mukaan, kuinka hyvin niissä on huomioitu eri vastuullisuusnäkökohtia, kuten energiatehokkuutta, jätehuoltoa tai vedenkulutusta.

Tällainen ympäristösertifikaatti komeilee Triplan ovessa.

Luokitusjärjestelmiä on toki muitakin. Esimerkiksi Helsingin toimistomme sijaitsee Triplan kauppakeskuksessa, joka on saanut LEED Platina -sertifikaatin. Ympäristösertifiointia on työstetty rakennusvaiheessa, jolloin on ollut mahdollisuus vaikuttaa rakennuksen vastuullisuuteen jo ennen koko kauppakeskuksen olemassaoloa. Ympäristösertifikaatin voi konkreettisesti huomata, kun astuu Triplan ovesta sisään.

Luokitusjärjestelmillä on omat eronsa, mutta pääperiaate on sama: arvioidaan kiinteistön vastuullisuutta ja hallitaan riskejä. BREEAM In-Use -luokitus on käytössä olevien kiinteistöjen kaikkein suosituin järjestelmä. Luokitus on ollut käytössä jo pidempään toimitiloille ja parin vuoden ajan asuinrakennuksille.

Suomessa on tällä hetkellä 218 toimitilaa, joille on myönnetty uusi BREEAM In-Use -sertifikaatti. Näiden toimitilojen vastuullisuus on vähintäänkin hyvällä tasolla. Asuntopuolella sertifikaatteja on 84. Näistä noin 80 prosenttia on erittäin ympäristötehokkaita asuinrakennuksia. Asuinrakennukset ovat saaneet kiinteistösertifioinneissa usein toimitiloja parempia pisteitä, sillä asuinrakennukset ovat olleet uudempia ja esimerkiksi energiatehokkaampia kuin vastaavat toimitilat.

Työpöydälläni on tälläkin hetkellä sekä toimitila- että asuntopuolen kiinteistösertifiointeja. Mitä luulet, kumpia on enemmän tulevaisuudessa? Itse veikkaan, että rakennetun ympäristön nouseva trendi on asuntokohteiden sertifiointi.

P.S. Lue lisää ympäristöluokituksista ”Mikä ihmeen Breeam?” -blogikirjoituksesta täältä.

 

Kirjoittaja, BREEAM In-Use Assessor Lilli Lehtinen toimii EcoReal Oy:ssä vastuullisuusasiantuntijana.

 

 

 

 

 

 

 

Edellinen artikkeliTitanium ja Kesko mukaan SSA:n hybridihankkeeseen Vantaan Kivistössä
Seuraava artikkeliLehtileikkeet: YIT vetäytyy massiivisesta Garden Helsinki -hankkeesta