Uusi teknologia valtaa kiinteistömarkkinointia – Oletko valmis?

Oletko joskus käynyt kohteessa vain todetaksesi, ettei se vastaa lainkaan odotuksiasi? Useimmat meistä ovat. Nyt tämä on kuitenkin muuttumassa uuden 3D-teknologian myötä, jonka ansiosta tilaan voi tutustua ajasta ja paikasta riippumatta.

Mullistava 3D-kuvausteknologia mahdollistaa erilaisissa tiloissa vierailun tietokoneen, mobiililaitteen tai virtuaalilasien välityksellä. Tila kuvataan uniikilla syvyyskameralla ja siitä luodaan valokuvantarkka 3D-malli, joka mahdollistaa vapaan liikkumisen tilassa. Palvelun tuoreimmassa päivityksessä 3D-tilaesittely on katsottavissa myös virtuaalilaseilla, jolloin kokemus on entistäkin lähempänä paikan päällä tapahtuvaa vierailua.

Maailmalla virtuaalitodellisuuden kehitystä kiinteistöalalla on voinut seurata jo pidempään. Suomi sai ensikosketuksensa virtuaalitodellisuuteen vuoden 2014 syksyllä, kun toimme Euroopan ensimmäisen 3D-teknologialla varustetun syvyyskameran myös Suomeen.

Alan kokemuksemme kautta olimme turhautuneita olemassa oleviin ratkaisuihin tilojen hahmottamiseksi. Lisäksi aiemmin Suomessa oli nähty lähinnä ainoastaan kalliita ja huonosti toimivia virityksiä, kuten 360-panoraamoja ja erilaisia 3D-häkkyröitä. Sittemmin teknologia ja erilaiset päätelaitteet ovat kehittyneet ja nykyään 3D-tilaesittelymme ovatkin esimerkiksi kiinteistönvälittäjien ja tilavuokraajien arkipäivää.

Tutustumis – ja kohdekäynnit tiloissa tuskin poistuvat lähitulevaisuudessa kokonaan, mutta niiden merkitys tulee vähentymään huomattavasti. Toimitilojen, asuntojen ja vuokrattavien kohteiden etsintä on jo siirtynyt verkkoon ja nyt virtuaalitodellisuuden avulla ainakin tarpeettomat kohdekäynnit voi unohtaa.

Virtuaalitodellisuus luo kiinteistöalalle myös täysin uudenlaisia toimintatapoja. Asiakas tai yhteistyökumppani voi esimerkiksi tutustua häntä kiinnostaviin tiloihin virtuaalisesti jo ennakkoon myyjän kanssa tai vaihtoehtoisesti selata itsenäisesti malleja omalta kotisohvaltaan. Lisäksi tiloihin pääsee tutustumaan virtuaalisesti pitkänkin matkan päästä, joten satojen tai jopa tuhansien kilometrien matkustamista kohteeseen ei tarvitse suorittaa turhaan.

3D-teknologioiden ja virtuaalitodellisuuden ennustetaan kasvavan lähivuosina räjähdysmäisesti kiinteistö- ja rakennusalalla. Goldman Sachs ennustaa vuoden alussa julkaisemassaan raportissa, että vuoteen 2025 mennessä virtuaali- ja lisätyn todellisuuden markkinat yltäisivät yhdessä 80 miljardiin dollariin. Tästä summasta kiinteistöalan osuus olisi 2,6 miljardia dollaria. Lisäksi raportin mukaan vuoteen 2020 mennessä virtuaaliteknologiaa hyödyntäisi jo yli 130 000 asuntovälittäjää.

Vauhdilla etenevän digitalisaation ja modernien työkalujen myötä virtuaalitodellisuus ei ole enää vain tulevaisuutta. Kohde voidaan kuvata tänään ja virtuaalimalli on tarkasteltavissa vain muutama tunti kuvaamisen jälkeen. 3D-teknologian ehdottomiin etuihin kuuluu myös hinta, joka on kilpailukykyinen esimerkiksi ammattivalokuvauksen kanssa.

Kirjoittaja on Unrealer Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Kankaanpää.

Edellinen artikkeliLehtileikkeet
Seuraava artikkeliNorminpurku ja maakuntauudistus mylläävät kaavoitusta