Uusi Finnoon alue sai ensimmäiset asukkaat – rakentaminen jatkuu läpi 20-luvun

Meren ja Länsiväylän välissä sijaitsevaan Finnooseen rakennetaan koteja
17 000 asukkaalle. Rakentaminen on käynnissä 15 asuinkohteessa.

Ensimmäiset asukkaat muuttivat uudelle Finnoon alueelle Espooseen syyskuun lopussa. Ensimmäisenä valmistui Finnoonkallion alueella lähellä Finnoon metroasemaa sijaitseva Skanskan As. Oy Reimari, jossa on 64 asuntoa.

Metrosisäänkäynnit sijaitsevat Finnoon keskuksen asemakaava-alueella. Metroaseman ympäristön rakentaminen alkaa, kun valmisteilla oleva asemakaava on lainvoimainen. Espoon valtuuston jo hyväksymä kaava kumoutui oikeudessa toukokuussa. Kaavaa valmistellaan ja se pyritään saamaan hyväksymiskäsittelyyn keväällä 2022.

Tuleva asemakaava velvoittaa selvemmin pitämään huolta suojavyöhykkeestä, joka erottaa asuinrakentamisalueen Finnoon arvokkaasta lintualtaasta.

Finnoossa sijaitsee suuri Suomenojan venesatama. Satama-alue muuttuu tulevan kaavoituksen myötä. Tavoitteena on saada Finnoonsataman osayleiskaava päättäjille vuonna 2022.

–Finnoon kaupalliset palvelut tulevat painottumaan metroaseman ympäristöön. Myös merenranta tarjoaa yrittäjille monenlaisia mahdollisuuksia, sanoo Finnoon projektinjohtaja Kimmo Leivo.

Finnoossa sijaitseva Suomenojan jätevedenpuhdistamo muuttaa pois alueelta, kun uusi puhdistamo valmistuu Blominmäkeen vuonna 2022. Puhdistamon aluetta aletaan kaavoittaa asumiseen myöhemmin.

15 asuinkohteen rakentaminen käynnissä

Rakentaminen on Finnoossa käynnissä 15 asuinrakennuskohteessa, joista valtaosa valmistuu vuoden 2022 aikana. Rakentaminen on tällä hetkellä vilkkainta Djupsundsbäckenin alueella Kaitaantien molemmin puolin. Lisäksi rakennetaan Finnoonkallion ja Luoteisrinteen kaava-alueilla Finnoon metroaseman läheisyydessä.

Tänä ja ensi vuonna rakenteille lähtee useita uusia asuinkohteita ja rakentaminen jatkuu läpi 2020-luvun. Metron varteen rakentuvaan merelliseen Finnooseen tulee asuntoja 17 000 asukkaalle. Koko alue on pääosin valmis 2030-luvulla.

Finnooseen rakennetaan myös toimi- ja liiketilaa ja sinne syntyy uusia työpaikkoja.

Kestävät ratkaisut ohjaavat rakentamista

Finnoosta rakennetaan ilmastonmuutoksen torjunnan esimerkkialuetta. Rakentamista ohjaavat vähäpäästöiset ja kestävät ratkaisut.  Kaukolämpö Espoossa pyritään muuttamaan nollapäästöiseksi.  Alueelle on tulossa mahdollisuus liittyä myös kaukokylmään. Djupsundsbäckeniin suunnitellaan Suomen ensimmäistä geotermistä lähilämpöverkkoa, joka mahdollistaisi lämmitys- ja jäähdytysenergian osalta päästöttömän asuinalueen toteuttamisen.

–Finnoota on suunniteltu ja kehitetty alusta alkaen kokonaisuutena. Sen ansiosta siellä on mahdollista toteuttaa toimiviksi todettuja ratkaisuja ilmastoviisaasti ja kestävästi, toteaa Leivo.

Rakentajilta edellytetään Finnoossa sitoutumista energiatehokkuutta edistäviin ratkaisuihin, kuten rakennusten energiankäytön mittaamiseen.

Metro liikennöi Finnooseen vuonna 2023. Finnoo on länsimetron kakkosvaiheen ensimmäinen asema Matinkylästä tultaessa. Tehokas joukkoliikenne ja hyvät pyöräily- ja jalankulkureitit tukevat vähäpäästöistä liikkumista.

Kirjoittaja: Johanna Halava, Kaupunkiympäristön toimialan markkinointi- ja viestintä, Espoon kaupunki

Finnoon mahdollisuuksista yrityksellesi voi kysyä lisää Espoon kaupungin projektinjohtajalta Kimmo Leivolta.

kimmo.leivo@espoo.fi

p. 050 340 9723

https://www.espoo.fi/fi/asuminen-ja-rakentaminen/finnoo

 

 

 

 

 

Kuvan lähde: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy.

Edellinen artikkeliSSA Group etsii useita uusia kiinteistöjä seuraaville VALO Hotel & Work -kohteille – myös konversiot kiinnostavat
Seuraava artikkeliLehtileikkeet: ”Venäjän Lidl” rantautumassa Ruotsin ruokakauppamarkkinoille