Turvaväli toimistossa – Keskuskauppakamari ja Cushman & Wakefield ohjeistavat

Koronatilanteesta riippuen lomien jälkeen palataan enemmän tai vähemmän toimistoon. Moni miettii, pystyykö siellä sittenkään työskentelemään turvallisesti.

Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Anne Horttanainen kehottaa yrityksiä ja organisaatioita pohtimaan, miten taattaisiin turvallinen paluu työpaikalle koronakesän jälkeen. Myös siihen, että virustilanne muuttuu pahemmaksi, pitää varautua. Tärkeää on, että suunnitelmia tehtäessä ja niitä läpi vietäessä mukana on työterveyshuolto. Ja kun ohjeista on sovittu, niitä on noudatettava.

-Yhteisten pelisääntöjen noudattaminen on myös johtamiskysymys. Koronaan suhtaudutaan hyvin eri tavoin – yhdet saattavat suhtautua uusiin pelisääntöihin hällä väliä -asenteella, ja toisia taas voi pelottaa ylipäätään työpaikalle palaaminen, Horttanainen huomauttaa.

Työntekijöiden vastuullisuus korostuu myös maailmanlaajuisen kiinteistökonsulttiyhtiön Cushman & Wakefieldin laatimassa yhtiön nettisivuilla esiteltävässä korona-ajan Six Feet Office -konseptissa. Toisaalta konseptissa korostetaan toimitiloissa ja tilojen käytössä tehtäviä muutoksia sekä sitä, että kaikki ohjeistus on työntekijöiden helposti saatavilla ja helposti omaksuttavissa.

Nimensä konsepti on saanut suositellusta turvavälistä, joka on kuusi jalkaa, senttimetreissä 183 cm.  Cushman & Wakefieldin mukaan tätä suositusta ei tulla poistamaan lähiaikoina, joten sen kanssa on totuttava elämään.

Six Feet Office -konseptissa esimerkiksi kulkureitit viitoitetaan ja turvavälit merkitään, jotta niitä olisi helppo noudattaa niin käytävillä kuin kokoushuoneissa kohdatessa. Kulkureiteillä kuljetaan aina myötäpäivään, jolloin tulee vähemmän kohtaamisia vaikkapa kapealla käytävällä. Lisäksi toimistossa pitää olla saatavilla muun muassa käsidesiä, päivittäin vaihdettavia työpöydän suojuksia sekä asennettuina seinämiä ja pleksilaseja suojaamaan avokonttorin työpöytien ääressä työskenteleviä. Joku työntekijöistä kannattaa perehdyttää turvallisuusasioihin, jotta hän tarvittaessa osaa neuvoa ja opastaa.

Myös Keskuskauppakamari ohjeistaa ottamaan huomioon suunnitelmissa mahdolliset rajaukset kuten esimerkiksi työpisteiden etäisyydet tai maskipakon, mutta myös pohtimaan millä perusteella rajauksia voidaan purkaa.

Toisaalta suunnitelman tulisi sisältää ohjeistusta esimerkiksi suojautumisesta työpaikalle matkustettaessa, työskentelystä työpaikalla vuoroviikoin, rajoittamisesta sallittua työntekijämäärä toimistossa, kokousten järjestämisestä etänä ja fyysisesti sekä matkustamisesta koti- ja ulkomailla.

Siihenkin on syytä varautua, että virustilanne yleisesti pahenee tai virus alkaa levitä työpaikalla. Tällöin voidaan joutua siirtymään jälleen laajemmin etätöihin.

Kuvan lähde: Cushman & Wakefield.