Tuotot, vuokralaiskannattavuus ja niiden johtaminen

Salkuissasi voit keskittyä kustannusten kautta johtamiseen tai tuottojen kautta johtamiseen, riippuen salkun rakenteesta. Yleisesti kustannusten säästö vaikuttaa siellä toisessa desimaalissa ja tuottopuoli näkyy itse prosenteissa. Tähän peilaten on helppo valita tärkein osuus. Mutta missä vaiheessa salkkusi on? Onko varaa keskittyä kulupuoleen ja milloin tulee raja vastaa kulusäästämisessä?

Vuokralaiskannattavuuden johtamisella tarkoitetaan nimensä mukaisesti kannattavaa vuokralaissuhteen hallintaa. Toimia ja menetelmiä sen tehokkaaseen johtamiseen on useita ja jokainen varainhoitaja tekee johtamisestaan aina omannäköisensä.

Oli keinot kannattavuuden johtamisessa mitkä tahansa, tärkeää on löytää oikea strategia tuottojen maksimoinnissa. Pääseekö sopimuksia syntymään tällä vuokralla? Entä mitä tehdä tilanteessa, jossa vuokralaisen kaikki tunnusluvut ovat kohdallaan, mutta vuokralainen miettii liiketilan tai asunnon irtisanomista, jos vuokraa ei alenneta tai tila ei enää vastaa tarpeita?

Seuraavat asiat huomioimalla varmistut siitä, että vuokralaiskannattavuutesi pysyy hyvällä tasolla.

1. Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelun rooli vuokrasuhteen johtamisessa on tärkeä. Kommunikointi ja vuokralaisen tarpeisiin vastaaminen ylläpitävät hyvää vuokralaissuhdetta ja johtavat parhaimmillaan pitkäaikaiseen vuokrakausien ylitse jatkuvaan vuokrasuhteen kestoon. Historiatieto asiakassuhteesta sekä tieto vuokralaisen muista nykyisistä vuokrasopimuksista toisissa kohteissasi ovat ehdottomasti otettava huomioon päätöksenteossa. On hyvä muistaa se, että ei suinkaan tarvitse toteuttaa kaikkea, mitä vuokralainen vaatii, koska jostain ‘siltä väliltä’ löytyy se oikea tasapaino korjauksissa ja vuokran määrässä. Myös kulukontrollissa tulee se kriittinen raja vastaan, kun laadusta alkaa tulla palautetta ja huomautuksia. Uudistusehdotukset ja palvelutason nosto peilataan aina omaan liiketoimintastrategiaan ja mietitään sen perusteella ratkaisu, joka palvelee sekä omia tavoitteita että vuokralaisen etua. Dialogin perussäännöt toimivat myös tässä tapauksessa: kuuntele, keskustele ja kysy.

2. Vuokralaisriski

Vuokralaisriskillä ei tarkoiteta ainoastaan yhden vuokralaisen riskiä, vaan myös sitä, miten jokainen vuokralainen vaikuttavaa kokonaisuuteen. Analysoi mitä tapahtuu, jos lisäät tämän vuokralaisen näine ehtoineen vuokralaiskantaasi? Entä millainen tilanne tulee olemaan, jos poistankin vuokralaisen tai jokin tärkeä vuokralainen poistaa itsensä kokonaan yhtälöstä? Yhden vuokralaisen vaikutus ja riski heijastuu joko positiviisesti tai negatiivisesti koko salkkuusi. Älä siis unohda kokonaisuutta ja pidä huolta niistä kaikkein tärkeimmistä vuokralaisista.

3. Strategia

Kaikki kannattavassa liiketoiminnassa on loppujen lopuksi kiinni strategiasta. Mikä on sijoitussyklisi? Onko suunnitelmasi kolmeksi, viideksi vai 15 vuodeksi? Lähdetkö hakemaan tuottoja erikoistumisella vai kenties jollain muulla tavalla? Strategiassa yhden suurimman eron pystyy tekemään siinä, valitseeko pitkän vai lyhyen tähtäimen vuokrasopimuksia. Tämän perusteella on huomattavasti helpompi lähteä toteuttamaan kokonaisvaltaista ja kannattavaa liiketoimintastrategiaasi. Otatko irti kaiken minkä saat nyt ja pidemmän tähtäimen suunnitelmat jätät seuraaville omistajille? Tietysti koko sijoitussalkkuusi kuluu monenlaista, mutta mikä on sinun preferoimasi muutos, mitä ajat läpi vuokralaisia valitessasi?

4. Kannattavuuden seuraaminen

Paraskin suunnitelma tai strategia ontuu aikaa myöten, jos sen kehitystä ei seurata reaaliajassa. Esimerkiksi tuottojen ja vuokralaiskannattavuuden johtamisen tärkeät mittarit, kuten kassavirta, yield ja euromääräinen nettotuotto, vuokralaisen hankintakustannukset sekä vuokralaismuutoskustannukset ja lisävuokrat kertovat sinulle totuuden strategiasi toteutuksesta.

Mittareiden reaaliaikainen, helppo seuraaminen on tehty mahdolliseksi tuotteessamme Assetissa, kuten myös analysointi vuokralaisten tai kohteiden lisäämisestä kantaasi. Pilvipalvelumme automatisoidut dataprosessit pitävät kiinteistösalkkusi tiedot päivitettyinä ja visuaalisten mittareiden avulla saat nopeasti tietoa salkkusi suorituskyvystä.

Kiinnostuitko Assetista ja sen tarjoamista hyödyistä? Ota yhteyttä, niin kerromme sinulle  lisää!

Kirjoittaja: Johanna Närvä-Hakala, Head of Sales, Assetti.