Tuo ripaus lomaa toimistolle

On taas se aika vuodesta, kun koko maailma on saatu valmiiksi ja voimme nauttia ansaitusti kesälomasta. Akut latautuvat kuin itsestään mökillä puuhastellen, luonnossa retkeillen tai mukavaa kirjaa lukien.

Laiturin nokassa vesi liplattelee ja aamulla itse pyydetty haukifile tirisee grillissä. Kenties suunnitelmissa on myös pieni kaupunkiloma Euroopassa, jonka aikana tulee huomaamatta käveltyä useita kilometrejä päivässä.

Työhönkin liittyen saattaa tulla uusia oivalluksia ihan sattumalta. Heinäkuun lopussa alkaa kuitenkin mieleen jo väistämättä ilmestyä syksyn työrupeama.

Paluu toimistolle istumaan pitkää päivää sisätiloissa ja lähiruokalan tutut lounaspöydät. Loputtomat palaverit ja sähköpostitulva nostavat stressitasoa. Voisiko ripauksen lomatunnelmaa tuoda mukana toimistollekin?

Harvardissa tehdyn tutkimuksen1 mukaan normaali toimistoilma heikentää ihmisten aivojen toimintaa ja päätöksentekokykyä. Kun ilmanlaatua sekä ilmamääriä parannettiin, testaajien tulokset paranivat huimasti. He siis tekivät parempia päätöksiä, kun ilmanlaatu oli parempi.

On myös tutkittu2, että luonnon elementtien tuominen sisätiloihin laskee stressiä, parantaa työtehoa ja käyttäjien tyytyväisyyttä. Ja että epäterveellinen ruokavalio laskee työtehoa jopa 66 %3 ja fyysinen liikkumattomuus on yksi suurimmista kuolemaan johtavista riskitekijöistä4.

On arvioitu, että 80 % yhdysvaltalaisista aikuisista kärsii päivittäin pienestä nestehukasta5 ja tutkimusten mukaan pienikin nestehukka laskee keskittymiskykyä ja tuottavuutta6.

Monet edelläkävijät ovat ottaneet näistä tuloksista vaarin ja alkaneet kehittää toimistojaan ei vain ympäristöystävällisiksi, vaan myös terveellisiksi.  Ääriesimerkkeinä verkkojätti Amazon on rakentanut toimistoonsa sademetsän, Microsoft puumajan ja Google liukumäkiä.

Vähempikin toki riittää ja hienoja esimerkkejä löytyy lähempääkin, kun monet suomalaiset yritykset tarjoavat työntekijöilleen mukavuusalueita, joogatunteja, vegaaniruokaa työpaikkaruokalassa tai jatkuvaa ilmanlaadun seurantaa.

Houkuttelevat tilat ja yrityksen tarjoamat edut ovat yhä tärkeämpiä parhaiden työntekijöiden houkuttelemiseksi. Toisaalta tiloja voi suunnitella terveelliseksi myös niin, että käyttäjät eivät sitä itse edes tiedosta.

Seuraavissa kirjoituksissani kerron tarkemmin, miten tämä tehdään. Siihen asti rentouttavaa kesälomaa!

Kirjoittaja Konsta Tuokko on johtava asiantuntija, WELL AP, Green Building Partners Oy:ssä.

 

 

 

 

Viittaukset:

1 http://naturalleader.com/thecogfxstudy/

https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/02/your-building-might-be-making-you-sick-joe-allen-can-help/

2 HUMAN SPACES: The Global Impact of Biophilic Design in the Workplace. http://www.interface.com/EU/en-GB/campaign/positive-spaces/human-spaces-report-en_GB

3 Population Health Management Vol 17 2014

4 WHO: The Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health (DPAS)

5 Cognitive performance and Dehydration. Journal of the American College of nutrition, Vol 31, No 2, 2012

6 Avoid dehydration in the Workplace, Mike Marcovsky ISHN, 2009

Kuvan lähde: GBP.