Liesikujan liikekeskuksen tekniikka oli tullut tiensä päähän. Vantaan Myyrmäessä sijaitsevan kiinteistön ilmanvaihto, lämmönjako ja valaistus uudistettiin, mutta nopeasti kävi ilmi, että projekti olisi poikkeuksellisen haastava. Työtä piti tehdä paljon ennen kuin talon olosuhteet saatiin optimaaliseen kuntoon.
Tämä on varsin tyypillinen tilanne Suomessa. Yllätyksiä tulee, kun vanhoja rakennuksia uudistetaan. Piirustukset eivät ole aina ajan tasalla, ja aiemmat toteutukset saattavat poiketa niistä suunnitelmista, jotka omistaja on arkistoinut. Tilanne vaatii kärsivällisyyttä niin kiinteistön omistajalta kuin modernisointiprojektin toteuttajaltakin.
Liesikujan liikekeskuksessa toimii mm. kuntosali, hammaslääkäriasema ja Vantaan seurakunnan kappeli. LeaseGreen toteutti kiinteistössä vaativan modernisointiprojektin vuonna 2015. Lämmönjaon säätäminen kuntoon kesti kauemmin kuin olimme kiinteistöä hallinnoivan Trevian Asset Managementin kanssa arvioineet.
Mutta kova työ kannatti ja sitkeys johti suureen onnistumiseen:
Talon energialasku on pudonnut investointien valmistumisen jälkeen 29 prosenttia projektia edeltäneestä tasosta, kun luvut muutetaan vertailukelpoisiksi eliminoimalla niistä ulkolämpötilojen ja energian hinnan muutokset.
Toinen tärkeä asia on se, että talon olosuhteet ovat parantuneet, kuten Liesikujan kiinteistöä hallinnoivan Trevian Asset Managementin kiinteistöpäällikkö ja partneri Veli-Matti Kotipelto sanoo.
Miten tämä tehtiin? Ratkaisevassa asemassa on projektipäällikön ja suunnittelijoiden osaaminen ja asenne. Se mikä asiakkaalle luvataan, se on myöskin pidettävä. Eikä sellaista syntiä pidä missään nimessä mennä tekemään, että asiakasta pompotellaan luurista toiseen.
Kotipellon mukaan tämä on kiinteistöalalla aivan liian yleistä. Kovatkin ammattilaiset sanovat herkästi, että ei tämä asia kuulu heille vaan jollekin toiselle, jonka pitää se ratkaista.
Silloin kun palveluntarjoajan ja asiakkaan välillä vallitsee hyvä henki, ongelmanratkaisussa voidaan keskittyä itse asiaan eikä tunteisiin.
Myös digitalisaatio kuuluu keskeisiin selittäjiin Liesikujan onnistumisen taustalla. Kun investoinnit valmistuivat, älykkäästi anturoitu kiinteistö kytkettiin reaaliaikaiseen etävalvontaan, jonka avulla uuden tekniikan toimivuus optimoidaan. Se ei ole koskaan yhden tai kahden päivän asia.
Lopputulos on kuitenkin varmuudella parempi kuin perinteinen huoltomiesten suorittama säätö. He yrittävät yleensä parhaansa, mutta tuntevat vain harvoin monimutkaisten automaatiojärjestelmien toimintaa riittävän hyvin. Ette arvaakaan, kuinka vähäisellä vaivalla hienokin järjestelmä saadaan sekaisin.
Kirjoittaja Tomi Mäkipelto on LeaseGreenin toimitusjohtaja.
LeaseGreen julkistaa Energiansäästöviikolla 2017 juttusarjan viidestä kiinteistöstä, joiden energiasaneerauksissa on saavutettu hyviä tuloksia niin energiatehokkuuden kuin olosuhteidenkin osalta. Keissit julkaistaan viikon jokaisena arkipäivänä osoitteessa leasegreen.fi/tulokset.