Rakli: Lakiehdotus uhkaa sulkea suuren osan suomalaiskiinteistöistä ulos vihreän rahoituksen markkinoilta

Raklin mukaan lausuntokierroksella oleva EU:n kestävän rahoituksen taksonomiaan liittyvä lakiehdotus on uhka suomalaisille kiinteistönomistajille.

Kestävän rahoituksen taksonomia on absoluuttinen kriteeristö, jonka perusteella määritellään, millainen liiketoiminta on kestävää.

Lakiehdotuksessa kiinteistökannan kestävyys suhteessa ilmastonmuutoksen torjuntaan on määritelty energiatodistuksen avulla siten, että vain A-luokkaan kuuluvat kiinteistöt voivat jatkossa saada vihreää rahoitusta.

Suomessa A-energialuokan vaatimustaso on nostettu niin korkealle, että Motivan mukaan rakennuksista vain yksi prosentti edustaa A-luokkaa. Sen sijaan esimerkiksi Hollannissa A-luokan osuus rakennuskannasta on jopa 16 prosenttia.

Energiatodistusten luokat ovat osa kansallista lainsäädäntöä.

–Vihreitä sijoitus- tai rahoituskohteita Euroopasta etsivä sijoittaa siis pääomansa todennäköisemmin Hollannin kuin Suomen kiinteistömarkkinoille, koska Suomessa ei ole kestäviä rahoituskohteita saatavilla, toteaa Raklin kiinteistösijoittamisen johtaja Miika Kotaniemi.

–Tämä on erittäin huolestuttavaa alan ja koko Suomen näkökulmasta, sillä työ rakennuskannan energiatehokkuuden parantamiseksi ja päästöjen vähentämiseksi uhkaa osaltaan valua hukkaan.

Rakli on 17. joulukuuta jättämässään lausunnossa nostanut esiin tämän epäkohdan ja ollut yhteydessä myös viranomaisiin.

 

 

Kuvan lähde: Shutterstock.

Edellinen artikkeliTechnopolis laajentaa kumppanuutta Caverionin kanssa Pohjoismaissa
Seuraava artikkeliSenaatti-konsernin investointivaltuuteen merkittävä korotus