Pientuotannon kilpailukyky kasvaa

Viime aikoina ihmiset ovat saaneet lukea kaukolämmön hinnan korotuksista eri medioista. Esimerkiksi Helsingin alueella kaukolämmön tuotannosta ja jakelusta vastaava yhtiö ilmoitti korottavansa vesivirtamaksua 7,2 prosenttia. Tämän lisäksi loka-joulukuun välisen energiamaksun hinta nousi noin 19,5 prosenttia.

Helsingin rakennuksista yli 90 prosenttia lämpenee kaukolämmön turvin, joten hinnan korotuksen aiheuttama mielipaha kattaa lähes koko kaupungin. Mutta eihän asiaan voi vaikuttaa muuten, kuin tulenkatkuisten sosiaalisen median päivitysten avulla, eihän?

Monien ihmisten mieleen on syöpynyt harhaluulo vaihtoehtoisten lämmöntuotantomuotojen hintavuudesta, huonosta toimintavarmuudesta ja sopimattomuudesta kaupunkiympäristöön. Asia ei suinkaan ole näin ja jopa Helsingin kantakaupungin alueella on toteutettu useampia lämpöpumppuihin pohjautuvia lämmitysratkaisuja.

Jatkuva teknologinen kehitys ja kaukolämpöyhtiöiden hinnankorotukset ovat lyhentäneet hankaliksi ja kalliiksi koettujen vaihtoehtoisten lämmöntuotantomuotojen takaisinmaksuaikoja. Kun lämmityksen lisäksi tarvitaan jäähdytysenergiaa, alkaa ratkaisu näyttämään hyvinkin houkuttelevalta. Kirsikkana kakun päälle saadaan usein huomattava vähennys lämmityksen hiilidioksidipäästöihin. Toki kannattaa muistaa, ettei ruoho ole aina vihreämpää aidan toisella puolella – paras ratkaisu voikin olla se käytössä oleva.

Vaikka moni asia saattaa asiaan perehtymättömältä tuntua haastavalta, on tietoa ja apua hyvin saatavilla. Nyt on talonyhtiöaktiivien, kiinteistönomistajien sekä muiden puuhamiesten ja -naisten aika loistaa ja selvittää se itselle sopivin lämmitysratkaisu monien mahdollisuuksien joukosta.

Kuinka moni ihminen hyväksyy esimerkiksi kuntosalijäsenyyden 19,5 prosentin korotuksen ilman aktiivista selvitystä siitä, löytyisikö jokin toinen saman tarpeen täyttävä ratkaisu hieman edullisemmin? Väitän, että hyvin harva. Samaa aktiivisuutta suosittelen myös lämmitykseen liittyvissä asioissa.

Kirjoittaja Sakari Voutilainen työskentelee projekti-insinöörinä EcoReal Oy:ssä.

Kuvan lähde: Shutterstock.