Pelottelun aika ei ole ohi

Ylen A-Studiossa käyty keskustelu Ruotsin asuntomarkkinoiden kuplasta sai aikaan raflaavia otsikoita. Niissä Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna piti Ruotsin asuntomarkkinoiden kuplaa varoittava esimerkkinä, mikä totta olikin. Enimmillään otsikot huusivat Paunan sanoneen, että ”Ruotsin asuntokriisi leviää Suomeen”. Vähän niin kuin influenssa-aalto.

Tv-lähetyksessä draaman määrää lisättiin pitämällä Ari Paunan ja Nordean pääanalyytikko Jan von Gerichin keskustelun ajan ruudun alareunassa alaotsikkoa ”Suomen asuntomarkkinat Ruotsin varjossa”. Kuplan varjossa oleminen tuo mieleen kysymyksen, olisiko parempi olla itse isommassa kuplassa?

Pidemmittä saivarteluitta todettakoon, että keskustelu nosti esiin tärkeitä huomioita, joskaan noin viidessä minuutissa ei ehditty edes mainitsemaan Suomen ja Ruotsin asuntomarkkinoiden merkittävimpiä eroja.

Jos kupla puhkeaa, sillä varmasti on joitakin heijastusvaikutuksia. Paunan pelko siitä, että kuplan puhkeaminen pyyhkäisisi pois Pohjoismaiden maineen turvasatamana kansainvälisten sijoittajien keskuudessa, lienee sen sijaan epätodennäköistä.
Ammattimaiset sijoittajat kyllä osaavat erottaa eri maat toisistaan, samoin kuin olosuhteet, syyt ja seuraukset. Jo pelkästään se, että Suomi on euromaa, on sijoittajan silmissä suuri etu Ruotsiin verrattuna.

Eikä pelko kestänyt pitkään: kun tiistaina pelättiin suomalaista asuntokuplaa, torstaina jo iloittiin siitä, että asuntomarkkinoiden kaksivuotinen kuoppa on takana.

Edellinen artikkeliLehtileikkeet
Seuraava artikkeliL’Etoile saattoi Ilmarisen ja Amundin yhteen