Vastuullisuuden noustessa yhä vahvemmin yritysten agendalle, on syntynyt uusi vastuullisuusasiantuntijoiden ammattikunta. Mitä vastuullisuusasiantuntija sitten käytännössä tekee? Tässä blogitekstissä käsittelen tuiki tavallista työpäivääni. Olen EcoRealin vastuullisuusasiantuntija Lilli ja autan yrityksiä heidän vastuullisuustyössään.
Työpäiväni alkaa sähköpostin ja kalenterin nopealla tsekkauksella. Asiakaspalaverit ovat tällä kertaa teamsissa ja ne alkavat klo 9.30. Valmistaudun palavereihin tarkistamalla nopeasti läpikäytävät asiat. Aiheena on vastuullisuusraportoinnin tiedonkeruu. Läpikäymme asiakkaan kanssa sekä yrityksen henkilöstöön että talouteen liittyviä asioita kuten olennaisimpia yritysvastuun tunnuslukuja ja osuvimpia case-esimerkkejä. Lisäksi keskustelemme kuluneen vuoden tärkeimmistä tapahtumista. Lopuksi sovimme seuraavat askelmerkit. Tavoitteena on, että raportti valmistuu vuoden 2023 alkupuolella ja sitä ennen on vielä monenmoista tehtävää! Aikataulutan ja kirjaan ylös tärkeimmät huomiot.
Palaverien jälkeen lähden lounaalle. Koska vietän lähipäivää toimistolla, lounastan yhdessä kollegoiden kanssa ja vaihdan kuulumiset kasvotusten.
Lounaan jälkeen kertaan aamupäivän palaverien tärkeimmät pointit. Hahmottelen vastuullisuusraportin kokonaisuutta ja työstän tekstejä. Raportin suunnittelutyössä aika kuluu siivillä ja parin tunnin jälkeen kollega pyytää kahville. Vuorossa on tiimin vastuullisuuskahvit.
Vastuullisuuskahvit hörpätään rennoissa tunnelmissa. Työkaveri Leena kertoo Kööpenhaminassa järjestetyn IWA World Water Congress & Exhibition -tapahtuman ohjelmasta. Leena oli päässyt vierailemaan tapahtumassa ympäristösuunnitteluopintojensa puolesta. Lisäksi keskustelemme yritysvastuuverkosto FIBSin syksyn suurtapahtumasta – Raportoinnin ajankohtaispäivästä, johon osallistuin yhdessä vastuullisuuspäällikkömme Lotan kanssa. Tapahtumassa pureuduttiin EU:n yritysten kestävyysraportointidirektiivin muutoksiin ja käytännön vaikutuksiin. Kaiken kaikkiaan oiva tilaisuus, joka paketoi vastuullisuuden uusimmat tuulet.
Kahvihetken jälkeen tartun sähköposteihin. Lukaisen uutiskirjeet ja vastaan viesteihin. Eräs asiakas pohtii rakennuksen ympäristöluokituksen hyötyjä. Kerron, että ympäristöluokitus ohjaa kiinteistöä yhä kestävämpään ja vastuullisempaan toimintaan, jolloin myös sen imago ja kilpailukyky paranee. Kehitystoimenpiteiden ja olosuhteiden parantumisen myötä myös huolto- ja käyttökustannukset pienenevät sekä tilojen käyttäjien tyytyväisyys paranee.
Päivän päätteeksi tutustun vielä uuteen ympäristöluokitusprojektiin. Aikataulutan projektin ja suunnittelen seuraavan päivän tärkeimmät tehtävät. Ennen koneen sulkemista teen tuntikirjaukset. Päivä on pulkassa!
Kirjoittaja, BREEAM In-Use Assessor Lilli Lehtinen toimii EcoReal Oy:ssä vastuullisuusasiantuntijana.