Normitalkoot etenevät

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen antoi normitalkoiden tilannekatsauksen lehdistölle maanantaina 7. maaliskuuta. Ja toden totta: talkoot etenevät.
Esimerkiksi ympäristölupien keventämistä pilotoidaan jo tänä keväänä kahdessa aluehallintovirastossa ja kahdeksassa ihan oikeassa lupahankkeessa. Jatkossa iso osa luvista siirtyy ilmoitusmenettelyyn ja kullekin hakemukselle määrätään vastuuhenkilö ja 90 päivän vasteaika. Jos ympäristöasiat otetaan huomioon vaikkapa rakennusluvassa, niitä ei tarvitse käsitellä erikseen.
Kaavoitusprosesseja nopeutetaan. Täydennysrakentaminen helpottuu, kun jatkossa siihen ei tarvita koko kaavan muutosta vaan vain tarvittavan osan muutos. Meneillään on myös rakennusmääräysten uudistaminen, jossa Tiilikaisen mukaan poistuu ”muutama puhelinluettelollinen tavaraa joka kohdasta”.
Poikkeamistoimivalta siirtyy kuntiin jo tänä keväänä. Valituslupamenettely, kaavoitus ja rakennuslupa-asiat pyritään saamaan lainsäädäntöön ensi vuoden helmikuussa. Tavoitteena on muun muassa rakennuskustannusten ja asuntojen hintojen aleneminen. Vaikuttavuutta seuraa arviointineuvosto.
Normitalkoissa on havahduttu myös digitalisaation tuomiin mahdollisuuksiin. Koska kartat ovat nykyään digitaalisessa muodossa, luonnonsuojelualueiden kepittämisestä luovutaan. Siinäkin säästyy jo kuusi miljoonaa per vuosi.

Edellinen artikkeliLehtileikkeet
Seuraava artikkeliSumma laajentaa kiinteistöneuvonantoon ja kiinteistövarainhoitoon