Muunneltavien rakennusten toimittaja varautunut koronapandemian aiheuttamaan kysyntään

Muunneltavia rakennuksia rakentavassa ja vuokraavassa Adapteossa oli varauduttu koronapandemian kaltaiseen epidemian aiheuttamaan kysyntään.

-Olemme pystyneet vastaamaan kaikkiin tarjouspyyntöihin sekä toimittamaan asiakkaille heidän tarvitsemansa tilat. Jatkamme varautumista syksyn ja tulevan talven mahdollisen toisen korona-aallon vuoksi, Adapteo Finland Oy:n toimitusjohtaja Juha Kalliokulju kertoo.

Pohjoismaissa ja Saksassa toimivan Adapteo-konsernin tämän vuoden huhti-kesäkuun liikevaihto oli 57,8 miljoonaa euroa ja se kasvoi 6,7 prosenttia edellisvuotisesta. Konsernin viime vuoden liikevaihto oli 216 miljoonaa euroa, josta Suomen yhtiön osuus oli noin 26 prosenttia.

Korona ei kuitenkaan ole ainoa syy, jonka takia lähivuosina tarvitaan entistä enemmän eri pituisia aikoja käytettäviä, siirrettäviä ja muunneltavia rakennuksia. Esimerkiksi muuttoliike maan sisällä vaikuttaa tilojen tarpeeseen. Kun muuttotappiokunnissa ei ole taloudellisesti järkevää investoida pysyviin rakennuksiin, muuttovoittokunnissa puolestaan tarvitaan usein nopeasti kuitenkin kestäviä ratkaisuja uusiksi tiloiksi.

Kalliokulju huomauttaa, että Suomessa viime vuosina esillä ollut syntyvyyden lasku yhdistettynä muuttoliikkeeseen pakottaa kunnat tarkastelemaan koulu-, päiväkoti-, terveyskeskus- ja palveluasumisen verkostoaan kokonaisuudessaan. Muunneltavat rakennukset ovat riskittömämpi tapa rakentaa tehokkaampaa palveluverkostoa, jota pystytään muokkaamaan muuttuvien tarpeiden mukaiseksi. Myös kuntien ja valtion taloudellinen tila pakottaa hakemaan uusia ratkaisuja.

Adapteon muunneltavat rakennukset koostuvat puurakenteisista moduuleista. Tilaratkaisut suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa.

-Toimitamme rakennuksen ja huolehdimme tilojen ylläpidosta. Kun tiloja ei enää tarvita, haemme rakennuksen pois. Käyttäjä maksaa tästä vain kiinteän kuukausimaksun. Vuokrakauden jälkeen kunnostamme tilat uudenveroisiksi ja muokkaamme ne uudelle käyttäjälle.

Adapteo syntyi, kun muunneltavien rakennusten liiketoiminta irtaantui Cramosta omaksi yhtiökseen kesällä 2019.

Kuvan lähde: Adapteo.