Modernien rakennusten LVI-järjestelmien manuaalinen diagnoosi: mahdoton yhtälö

Kiinteistösijoittajat ja vuokralaiset peräänkuuluttavat aktiivisesti energiankulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Tämän seurauksena rakennusten omistajilla on yhä suuremmat paineet optimoida LVI-järjestelmien tehoa samalla vähentäen turhaa energiankäyttöä.

Perinteisesti kiinteistöhuoltoyhtiöt tai talotekniikan asiantuntijat ovat tarkastaneet manuaalisesti talotekniikan toimivuuden. Tarkastukset on tehty kohteissa paikan päällä tai rakennusautomaation etävalvomoiden avulla. Kuukausittaisiin näihin tarkastuksiin on kulunut noin 4-5 tuntia per rakennus.

Ratkaisu on vaikuttanut loogiselta.

Kiinteistönomistaja ostaa palvelun huoltoyritykseltä ja kaikki rakennukset huolletaan ja optimoidaan tarkastuksen aikana.

Kaikki ovat tyytyväisiä lopputulokseen. Vai?

Perinteinen tehtävä käy yhä hankalammaksi

Rakennukset ja erityisesti niiden talotekniset järjestelmät ovat kuitenkin nopeasti kehittyneet ja monimutkaistuneet. Otetaan esimerkiksi tyypillisen modernin koulun LVI-järjestelmän tarkastus. Yhden koulun tarkastukseen asiantuntijan on käytävä läpi manuaalisesti lähes 700 erilaista mittausta tai prosessiparametria ja lisäksi verrattava niitä yli 300:een sisäilmaosto-olosuhteiden ja energian kulutuksen mittariin.

Oletetaan, että jokaisen parametrin tarkastus kestää yhden minuutin verran – kokonaisuuden tarkastukseen menee yli 16 tuntia. Jokaista rakennusta kohti. Joka kerta.

Talotekniikan toiminnanvarmistus edellyttää, että tarkistukset tehdään viikoittain. Talotekniikan edelleen kehittyessä ja monimutkaistuessa, tarkistukset vaativat yhä enemmän aikaa, joka edelleen lisää ylläpidon kustannuksia.

Digitaaliset työkalut ja ratkaisut kiinteistöhuollon avuksi

Onneksi toimivia ratkaisuja on jo olemassa. Talotekniikka ja IoT sensorit tuottavat jatkuvasti tietoa rakennuksista. Tehtäväksi jää automaatiojärjestelmien ja antureiden yhdistäminen pilveen ja tiedon analysointi reaaliajassa uusien algoritmien, koneoppimisen ja tekoälyn avulla.

Tämä mahdollistaa kokonaisten kiinteistöportfolioiden jatkuvan, reaaliaikaisen tarkastuksen, johon kuuluvat LVI-prosessien, energiajärjestelmien ja sisäolojen monitorointi. Viat ja poikkeamat saadaan selville lähes reaaliajassa. Näin voidaan välttää sisäilmaongelmat, laskea käyttökustannuksia ja ehkäistä isoja riskejä rakennuksille, joiden kustannukset voivat kohota miljooniin euroihin.

Jatkuvien ja aikaa vievien manuaalisten tarkistusten sijaan, talotekniikan asiantuntijat ja huolto voivat valmiiksi analysoidun datan avulla keskittyä ennakoimaan tulevia huoltotarpeita ja aikatauluttaa tehtäviä nykyistä tehokkaammin.

Uusien käytäntöjen kehittyminen

Tänä päivänä on vaikea kuvitella teollisuusyrityksiä, jotka eivät seuraa dataa tuotannon tai logistiikan parantamiseksi. Kaikki nykyaikaiset yritykset pyrkivät datan avulla jatkuvasti parantamaan prosessejaan ja muuttamaan toimintaansa reaktiivisesta proaktiiviseksi. Kiinteistöalan on aika liittyä näiden yritysten pariin.

Tämän päivän parhaimmat yritykset eivät ole niitä, jotka tarjoavat parhaimmat käyttökokemukset, matalimmat käyttökustannukset tai pidemmät elinkaaret rakennuksille.

Parhaimmat tarjoavat nämä kaikki.

Kirjoittaja Mikko Maja on Nuuka Solutions Oy:n teknologiajohtaja ja yksi yrityksen perustajista.

Nuuka auttaa asiakkaita parantamaan rakennusten energiatehokkuutta, vähentämään operatiivisia kustannuksia ja mahdollistamaan paremman sisäilmaston rakennuksissa. 

 

 

 

Edellinen artikkeliTuohex-kiinteistörahasto aloittanut sijoitustoimintansa
Seuraava artikkeliNäin Nuveen hilaa globaalia jättisalkkuaan kohti hiilineutraaliutta