Miten torjua erittäin korkeat ja epävakaat energian hinnat?

Mitä jos taistelisimme korkeita energian hintoja vastaan hallitsemalla ja lieventämällä niiden vaikutuksia itse? Tällainen väite saattaa vaikuttaa ulkopuolisesta hieman epärealistiselta, mutta koska olen ollut tiiviisti mukana kaupallisten kiinteistöjen energiatehokkuuskysymyksissä viimeisten viiden vuoden ajan, uskallan väittää, että ainakin kaupallisten kiinteistöjen osalta se on kaukana utopiasta. Itse asiassa kyse on energiankulutuksen vähentämisestä, jolla on suora vaikutus energiakustannuksiin.

Mutta tiesitkö aluksi, että liikekiinteistöt käyttävät jopa 18 prosenttia maailman kokonaisenergiasta? Ja että 41 prosenttia siitä käytetään lämmitykseen, jäähdytykseen ja ilmanvaihtoon?

Tämä on valtava energiamäärä, jota on muuten Euroopan unionin asettamien ilmastoneutraaliustavoitteiden mukaisesti vähennettävä vuoteen 2030 mennessä niin, että hiilidioksidipäästöt vähenevät jopa 55 prosenttia nykyisestä.

Vaikka ilmastosopimukset näyttävät tällä hetkellä olevan enemmänkin rauhanajan aihe, viimeisimmät synkät sotaan liittyvät tapahtumat energiamarkkinoilla esittävät meille tänään toisen väistämättömän asian – päivittäisten toimintojen kestävyyden vuoksi meillä ei yksinkertaisesti ole muuta vaihtoehtoa kuin kehittää ja ottaa käyttöön tehokkaita teknologioita energiankäytön optimoimiseksi siinä määrin, että energiakustannuksemme pysyvät samanlaisella tasolla tulevaisuudessa. Tässä yhteydessä on mainittava, että kustannuksia voidaan ja pitääkin säästää tinkimättä kulutustottumuksistamme tai laadusta. Olisitteko muuten valmis hyväksymään, että rakennusten sisälämpötilan pitäisi olla talvella 16 °C ja kesällä 30 °C?

Mutta miten tämä saavutetaan? Yksinkertaisin tapa lisätä tehokkuutta merkittävästi ja nopeasti, jopa yli 30 prosenttia, on käyttää tekoälyä. Juuri tekoälyteknologia johdattaa meidät tänään uuteen ja huomattavasti energiatehokkaampaan aikakauteen. Jos tähän lisätään, että tällaisten järjestelmien skaalautuvuus on erittäin hyvä ja että loppukäyttäjien taloudellinen kynnys ottaa ne käyttöön on olematon, kyseessä on win-win-tilanne sanan parhaassa merkityksessä.

Esimerkiksi PropTech Finlandin jäsenen R8 Technologiesin R8 Digital Operator -pilvipalvelu on käytössä useissa maissa, myös Suomessa. Kyseessä on tekoälyteknologia, joka on antanut huomattavan hyviä tuloksia energiatehokkuuden alalla useissa kauppakeskuksissa, toimistorakennuksissa, hotelleissa ja julkisissa rakennuksissa. Digitaalinen operaattori pystyi esimerkiksi vähentämään erään suuren kauppakeskuksen energiankulutusta keskimäärin jopa 30 000 euroa kuukaudessa! Eikä tämä ole ainoa tapaus.

Miksi kirjoitan tästä? Luultavasti nyt, kun energian hintojen epävakaus on saavuttanut ennennäkemättömän tason keskellä kaasun ja muiden polttoaineiden hintarallia, monet etsivät tarmokkaasti ratkaisua. Sähkömarkkinoiden tilannetta havainnollistaa alla oleva kaavio, jossa esitetään sähkömarkkinoiden keskihinta kuukausittain. Jos vielä vuosi sitten sähkön keskimääräinen markkinahinta oli Suomessa noin 38 euroa/MWh, niin viime vuoden kesästä lähtien sähkön hinta on lähtenyt tasaisesti nousuun ja nyt uudeksi markkinahinnaksi on tullut noin 86 euroa/MWh – 2,3x korkeampi. Hinta kuitenkin vaihtelee huomattavasti vuorokauden aikana, ja olisi valtavan hyödyllistä ohjata kulutusta halvemmille tunneille tai jopa myydä käyttämätöntä energiaa virtuaalivoimalaitoksen avulla.

Nyt on muutosten aika, jolloin tekoälyyn perustuvat vahvat teknologiset innovaatiot auttavat torjumaan energian hinnannousua. Vain ne, jotka ryhtyvät nyt todellisiin toimiin, pysyvät kilpailukykyisinä. Ja ratkaisut tähän ovat jo olemassa, ja olen erittäin iloinen, että PropTech Finland on omalta osaltaan tukemassa kiinteistöalan murrosta kohti kestävämpää ja vastuullisempaa liiketoimintaa.

Sähkön keskihinta sähkömarkkinoilla – Nord pool -tietokanta:

https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/FI/Monthly/?dd=FI&view=table

 

Kirjoittaja Siim Täkker työskentelee R8 Technologiesin toimitusjohtajana.

 

 

 

 

 

 

Edellinen artikkeliLähiTapiolan kiinteistörahastolle merkittävä rahoitusjärjestely Espoon sairaalakauppaan
Seuraava artikkeliLehtileikkeet: Fazer aikoo investoida uuteen makeistehtaaseen