Miten toimistostamme tuli Pohjoismaiden terveellisin?

Suomen ensimmäinen WELL-sertifikaatti myönnettiin Green Building Partnersille kesällä 2018. Olimme tutkineet WELL-sertifioinnin mahdollisuutta useiden asiakkaidemme kanssa ja päätimme testata sertifioinnin toimivuutta käytännössä tekemällä selvityksen omille toimitiloillemme.

Tavoitteena oli saavuttaa Suomen ensimmäinen WELL-sertifikaatti, mutta yllätykseksemme lopputuloksena olikin koko Pohjoismaiden ensimmäinen sertifikaatti. Ruotsin ensimmäinen vastaava sertifiointi julkistettiin vasta noin viikko meidän jälkeemme.

Lähtökohdat WELL-sertifioinnille olivat toimitiloissamme ja toiminnassamme jo valmiiksi melko hyvät.

Tuemme muun muassa työntekijöiden liikkumista aktiivisesti, sähköpöydät löytyvät useimmilta työntekijöiltä ja lisäksi olemme suosineet toimitiloissamme käytettyjä kalusteita ja kehittäneet toimintaamme Ekokompassi-kriteereillä. Prosessin aikana ilmenneitä puutteita selvitettiin sisäisesti sekä kiinteistön omistajan kanssa.

  • Puutteiden perusteella toimitiloihimme tehdyt muutokset olivat maltillisia, esimerkiksi:
  • Neuvotteluhuoneiden ilmamäärää nostettiin
  • Pesuallashanat vaihdettiin, jotta kädet saa pestyä hygieenisemmin
  • Valaistuksen ryhmittelyä ja säädettävyyttä lisättiin ja tarjottiin työntekijöille käyttöön kirkasvalolamput
  • Tilojemme biofiliaa kehitettiin Naava-älyviherseinien avulla sekä lisäämällä viherkasvien määrää tiloissa
  • Taukoliikuntamahdollisuuksia lisättiin muun muassa asentamalla toimitiloihimme leuanvetotangot ja tarjoamalla työntekijöiden käyttöön jumppakeppejä sekä aktiivisuusrannekkeet

WELL-sertifioinnin edellytyksenä on ulkopuolisen auditoijan tekemä kohdekierros, jonka aikana mitataan muun muassa ilmanlaatuun, vedenlaatuun, valaistustasoihin ja taustaäänitasoihin liittyviä vaatimuksia.

Toimitilamme täytti kaikki vaatimukset kirkkaasti, joten voimme todeta, että toimitilamme tarjoaa työntekijöillemme turvallisen ja terveellisen työympäristön. Jatkossa tulemme keräämään palautetta WELL-sertifioinnin vaikutuksista työympäristöön työntekijöiltämme.

Iloksemme olemme saaneet WELL-sertifioinnin myötä useita kymmeniä vierailijoita tutustumaan tiloihimme sekä Suomen ensimmäiset WELL-asiakasprojektit käyntiin.

Maailmalla on tehty useita case-tutkimuksia, joissa on saatu positiivista tietoa siitä, kuinka WELL-sertifiointi voidaan yhdistää muun muassa vähentyneisiin sairaspoissaoloihin ja kohonneeseen käyttäjätyytyväisyyteen. Lisäksi tutkimuksissa on selvitetty WELL-sertifioinnin myötä tehtävien investointien kustannuksia. Näihin tuloksiin suosittelen tutustumaan World Green Building Councilin raportin kautta.

Toivon, että näiden blogikirjoitusteni myötä WELL-sertifioinnin positiiviset puolet ovat tulleet esiin ja saamme tulevaisuudessa lisää edelläkävijäyrityksiä todentamaan toimitilojensa ja toimintansa terveellisyyttä.

Menestyksekästä uutta vuotta!

Kirjoittaja Konsta Tuokko on johtava asiantuntija, WELL AP, Green Building Partners Oy:ssä.