Mitä Trump tarkoittaa?

Kukaan ei tiedä. Yhdysvaltain presidentinvaalien yllättävä tulos on kirvoittanut miljoonittain kommentteja, ja useissa toistuu jo niin tutuksi tullut teesi: varmaa on vain epävarmuus.

Talouden nobelisti Paul Krugman maalaili pahimpia kauhukuvia. Hän kuvasi tapahtunutta katastrofiksi, josta markkinat eivät toivu koskaan ja joka johtaa globaaliin taantumaan, jonka loppua ei näy.

Toisaalta epävarmuus ei ainakaan lyhennä matalien korkojen aikakautta, jonka yksi ilmentymä on se, että pääomia ohjautuu yhä enemmän globaaleille kiinteistömarkkinoille. Muun muassa Saton pääomistajan Balderin toimitusjohtaja Erik Selin kommentoi eilen ruotsalaismedialle, että vaalitulos on takuu matalille koroille.

Yksi seuraus kiinteistömarkkinoille voi olla myös se, etteivät kansainväliset sijoittajat pidä USA:n markkinoita enää turvasatamana. Tilanteen hyötyjänä voi olla Eurooppa. Kannattaa muistaa, että kasvava osa pääomavirroista on peräisin Aasiasta.

Muun muassa Cushman & Wakefield arvioi, että Donald Trumpin valinta voi olla hyödyksi Lontoon ja muidenkin Euroopan suurien kaupunkien kiinteistömarkkinoille, jos kansainväliset sijoittavat pitävät jatkossa niitä Yhdysvaltain markkinoita vähäriskisempinä.
IPE Real Estate puolestaan kirjoittaa tänään, että ”Donald Trumpin shokkivalinta” voi hyödyttää Yhdysvaltojen kiinteistömarkkinoita, koska Trumpin politiikan odotetaan vaikuttavan kiinteistöjen arvonnousuun.

Maailmantalouden pitkittyvä epävarmuus on joka tapauksessa huono uutinen hitaasti toipuvalle Suomen taloudelle. Vai onko toisin? Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja Timo Vuori kirjoittaa artikkelissaan tänään, että USA:n ja Venäjän poliittisten suhteiden mahdollinen lähentyminen voi heijastua myönteisesti Euroopan ja Suomen talouteen.

Edellinen artikkeliLehtileikkeet
Seuraava artikkeliOpiskelija-asunnoista kasvoi kiinnostava omaisuusluokka