L&T: Koronapoissaolot, kova talvi ja öljyn hinta söivät kannattavuutta

Lassila & Tikanojan osavuosikatsaustiedotteen (1.1.-31.3.2022) mukaan kustannusten, etenkin polttoaineiden, hintojen nousu vaikutti ensimmäisen neljänneksen tulokseen negatiivisesti. Kustannusten nousu voi myös jatkossa vaikuttaa kiinteistönhoito- ja kiertotalouspalveluyhtiön tulokseen negatiivisesti.

Öljyn hinnanmuutokset vaikuttavat sekä polttoainekustannuksiin että öljypohjaisten uusioraaka-aineiden, kuten uusiomuovin sekä regeneroitavan voiteluöljyn hintaan.

Hintoja on jo nostettu

Polttoaineiden hinnannousun negatiivinen tulosvaikutus vuositasolla kompensoidaan helmi-huhtikuussa toteutetuilla hinnankorotuksilla sekä kulusäästöillä. Korkotason mahdollinen nousu voi lisätä korkokustannuksia.

Liikevaihto kasvoi katsauskaudella sekä orgaanisesti että yrityskauppojen johdosta. Oikaistu liikevoitto jäi vertailukaudesta (3,6) ja oli 0,0 miljoonaa euroa. Yhtiö arvioi, että koronaviruspandemian aiheuttamien sairauspoissaolojen kasvu  ja korkeampien polttoainehintojen vaikutus oikaistuun liikevoittoon oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä -5,2 miljoonaa euroa.

Olosuhteet ensimmäisellä vuosineljänneksellä olivat poikkeukselliset. Koronaviruspandemia lisäsi Suomessa työntekijöiden sairauspoissaoloja merkittävästi ja Etelä-Suomessa satoi runsaasti lunta, mikä lisäsi tuotantokustannuksia Ympäristöpalveluissa ja Kiinteistöpalvelut Suomen kiinteistöhuollossa.

Epävarmuus jatkuu

Koronaviruksen rajoittamiseksi annettujen viranomaismääräysten ja -suositusten sekä niiden aiheuttamien asiakaskohtaisten tuotannonrajoitus- ja sopeutustoimenpiteiden ennakoidaan aiheuttavan häiriöitä palveluiden tuottamiseen myös vuoden 2022 aikana.

Koronaviruksen aiempia herkemmin tarttuvat muunnokset ovat lisänneet sairauspoissaolojen määrää ensimmäisen vuosineljänneksen aikana ja voivat myös jatkossa lisätä sairauspoissaoloja, mikä voi aiheuttaa häiriöitä L&T:n palvelutuotantoon sekä kasvattaa kustannuksia.

Yhtiöllä ei ole toimintaa tai omistuksia Venäjällä, Valko-Venäjällä tai Ukrainassa, eikä asiakaskunnassa ole merkittävästi venäläisomisteisia yrityksiä, joten Ukrainassa alkaneen sodan välittömät vaikutukset jäävät pieniksi. Välilliset vaikutukset yleiseen taloudelliseen toimeliaisuuteen Suomessa ja Ruotsissa voivat kuitenkin vaikuttaa liikevaihtoa ja tulosta heikentävästi.

Kuvan lähde: Lassila & Tikanoja.

Edellinen artikkeliKokkolan kaupunki näytti vihreää valoa Keliberin litiumkemikaalitehtaalle
Seuraava artikkeliLogisTila suunnistaa Hämeenlinnan kasvaville markkinoille