Kuortaneen Urheiluopisto leikkasi 23 % energialaskusta – näin se tehtiin

Energiankulutus kuriin ja entistä paremmat olosuhteet huippu-urheilijoille. Nämä tavoitteet nostettiin kärkeen, kun Kuortaneen Urheiluopiston kiinteistötekniikan modernisoinnin toteutus alkoi.

Nyt, kun Suomessa vietetään järjestyksessään kahdettakymmenettä Energiansäästöviikkoa, on kiinnostavaa katsoa projektin aikaansaannoksia. Kiinteistön omistajan näkökulma on tietenkin kaikkein kiinnostavin. Urheiluopiston talousjohtaja Jaakko Niiranen on ollut tyytyväinen tuloksiin: että tavoitteet on saavutettu tai jopa ylitetty.

Lämmönjako ja ilmanvaihto toimivat selvästi paremmin kuin aikaisemmin, ja energialasku on yli viidenneksen pienempi, vaikka opiston tilojen käyttäjien määrä on kasvanut investointien valmistumisen jälkeen noin 10 prosenttia.

Niiranen tiivistää tulokset näin: ”Rahaa on järjetöntä laskea turhaan taivaalle, sille on meillä muutakin käyttöä. Energiansäästön lisäksi olemme saaneet selvän parannuksen myös mukavuuteen. Sisätilojen olosuhteet ovat parantuneet. Olemme päässeet eteenpäin kaikilla rintamilla.”

Kuukausimaksu pienempi kuin säästö

LeaseGreen on suurten kiinteistöjen energiajärjestelmien modernisointiin erikoistunut yhtiö. Toteutimme urheiluopiston päärakennuksen ja suuren Kuortane-hallin energiajärjestelmän modernisoinnin vuoden 2015 lopulla.

Vuoden 2016 aikana näiden kahden kiinteistön energialasku supistui 23 prosenttia lähtötasoon eli vuoteen 2014 verrattuna. Vertailu on lämpötilakorjattu eli siitä on eliminoitu eri vuosien ulkolämpötilojen vaikutus sekä energian hinnan muutokset.

Energiajärjestelmän modernisointi kattoi kiinteistöautomaation, ilmanvaihdon ja lämmönjaon uudistamisen. Toimitussopimukseen sisältyi myös rahoitus eli yhteistyö toteutettiin palvelusopimuksella.

Urheiluopiston kuukausimaksu on pienempi kuin investointien tuloksena syntynyt säästö.

Kuortaneen Urheiluopistolle palvelusopimus oli hyvä malli toteuttaa uudistus. Ilman sitä kynnys investointien toteuttamiseen olisi ollut paljon korkeampi, talousjohtaja Niiranen sanoo.

Urheiluopiston ei tarvinnut koota asiantuntijoita ja koordinoida heidän työtään, vaan kokonaisuus oli helppo, kun LeaseGreen otti vastuun kaikesta ja hoiti projektin valmiiksi. Tuntui hyvältä, kun saimme Niiraselta ”kiitokset isoilla kirjaimilla”.

Älä tingi lämmöstä tai valosta

Vuoden 2017 aikana myönteinen kehitys on jatkunut Urheiluopistolla. Päärakennuksen lämmityslasku on peräti 36 prosenttia matalampi kuin ennen investointeja.

Kuortaneen Urheiluopistolla on erilaisia sisätiloja 3,5 hehtaaria. Urheiluopisto on jatkanut LeaseGreen-projektin valmistumisen jälkeen energiatehokkuustyötä vaihtamalla kiinteistöihin LED-valaisimia.

Tämä siksi, että energiaa ei kannata säästää sammuttelemalla valoja tai tinkimällä lämpötiloista.

Fiksummat säästöt syntyvät siten, että kiinteistöön asennetaan nykyaikaista tekniikkaa, jota ohjataan oikein. Lämpö jaetaan tasaisesti ja ilmaa vaihdetaan tarpeen mukaan.

Kirjoittaja Tomi Mäkipelto on LeaseGreenin toimitusjohtaja.

LeaseGreen julkistaa Energiansäästöviikolla 2017 juttusarjan viidestä kiinteistöstä, joiden energiasaneerauksissa on saavutettu hyviä tuloksia niin energiatehokkuuden kuin olosuhteidenkin osalta. Keissit julkaistaan viikon jokaisena arkipäivänä osoitteessa leasegreen.fi/tulokset.

Edellinen artikkeliAsuntosektori on noussut kiinteistörahoittajienkin suosioon
Seuraava artikkeliKorealaiset instituutiosijoittajat Suomeen satojen miljoonien ensisijoituksella