Koronarokote voi aiheuttaa buumin kylmävarastojen markkinoille

Logistiikkasektori kuuluu pandemia-ajan voittajiin. Globaali kriisi on kasvattanut verkkokauppaa entisestään ja lisännyt logistiikkakiinteistöjen kysyntää niin käyttäjien kuin sijoittajienkin keskuudessa.

Pandemialla voi kuitenkin olla erikoisempiakin vaikutuksia logistiikkakentälle.

Koko maailma odottaa koronarokotteen valmistumista, mutta myös sen jakelu aiheuttaa huolta. Rokotteet on säilytettävä hyvin alhaisissa pakkaslämpötiloissa.

Monet nyt kehitteillä olevista rokotteista vaatisivat useita kymmeniä pakkasasteita, jopa alle 80 pakkasastetta säilyäkseen.

Esimerkiksi tavalliset influenssarokotteet säilytetään jääkaappilämpötiloissa, ja silti niidenkin kylmäketjuissa on maailmalla ongelmia.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa terveysviranomaiset ovat jo huolissaan siitä, miten maan kylmävarastokapasiteetti riittää, kun rokotetta pitäisi varastoida satoja miljoonia annoksia. Luonnollisesti myös koko jakeluketjun pitää pystyä samoihin pakkaslukemiin.

The Wall Street Journal kertoi tällä viikolla, että muun muassa lääkejätti Pfizer, joka on yksi koronarokotetta kehittävistä yhtiöistä, valmistautuu jopa miljardien rokotteiden jakelemiseen hankkimalla erityisiä pakastekuljetuslaatikoita.

Kuljetuksen kylmäketjun ne ratkaisevatkin, mutta yhtiö ei ole vielä pystynyt keksimään sitä, missä se voisi varastoida pakastelaatikoita ennen varsinaista jakelua.

Elokuussa maailman suurin lähettiyritys UPS kertoi alkavansa rakentaa kahta jättimäistä pakastelaitosta, jotta ne olisivat valmiina koronarokotteen jakelun alkaessa. Toinen 80 pakkasasteen jättivarasto rakennetaan Yhdysvaltoihin, toinen Hollantiin.

Jo lockdownit lisäsivät kysyntää

JLL:n mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa kaikesta varastotilasta on kylmävarastotilaa vain 1,8 prosenttia, ja sen vajaakäyttöaste on pysynyt alle kymmenessä prosentissa jo pari vuosikymmentä.

Savills’in mukaan Yhdysvaltojen kylmävarastomarkkina oli vuonna 2019 suuruudeltaan hieman alle 100 miljardia dollaria, ja sen on jo aiemmin ennustettu kasvavan yli 12 prosenttia vuodessa aina vuoteen 2025. Pandemia kiihdyttänee tätä kehitystä.

Pandemian hillitsemiseksi säädetyt rajoitustoimet ovat lisännet myös elintarvikkeiden verkkokauppaa suurella harppauksella, mikä osaltaan on jo lisännyt kylmävarastojen kysyntää.

JLL ennustaakin, että globaalisti kylmävarastoja rakennetaan kymmeniä tuhansia neliömetrejä lisää pandemian siivittämänä.

Koska rokotetta jaellaan paljolti lentoteitse, suurin tarve kyseisille tiloille on lentokenttien läheisyydessä, jossa puolestaan varastotila on tyypillisesti jo entuudestaan kalleimmasta päästä. Myöhemmin kuitenkin vastaavia tiloja tarvittaneen myös muiden lääketeollisuuden tuotteiden jakeluun.

Savills ennustaa, että kylmävarastoista voi hyvinkin tulla uusi oma niché-sijoitusluokkansa logistiikkasektorin sisälle, samoin kuin on aiemmin käynyt niin sanottujen viimeisen mailin logistiikkakiinteistöjen kohdalla.

LISÄÄ AIHEESTA:

JLL: Why a potential vaccine is creating a boom in cold storage

Savills: Will Multi-Temperature Cold Storage Facilities Emerge as an Entirely New Asset Class?

CBRE: COVID-19 Impact on the Food Industry & Implications for Industrial Real Estate

Newmark: COVID-19 Pandemic Drives the Need for More Cold Storage Space

 

 

 

Kuvan lähde: Shutterstock.

Edellinen artikkeliInnovestor tekee noin 30 miljoonan euron kiinteistösijoitukset Turkuun yhdessä asiakkaidensa kanssa
Seuraava artikkeliTavoitteena tyytyväinen asiakas