
Älykkään energiavarastojärjestelmän kehittänyt Cactos on myynyt koko tämän vuoden tuotantonsa muun muassa erilaisille kiinteistöille, kuten vaikkapa Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiölle Hekalle. Sähkövarastoja voidaan käyttää varavoimana, kulutushuippujen tasaajana sekä sähkön kulutuksen siirtämiseen halvemmille tunneille.
Cactos onnistui myös keräämään yhteensä 2,5 miljoonaa euroa vastikään päättyneellä rahoituskampanjallaan
Cactoksen sähkövarastot sopivat erityisesti tilanteeseen, jossa yhä suurempi osa energiatuotannosta siirtyy uusiutuvan energian varaan. Esimerkiksi tuulivoiman vaihteleva teho synnyttää ajallista epäsuhtaa sähköntuotannon ja -kulutuksen välillä, jolloin sähkövarasto tasaa kulutushuippuja.
– Energiavarastojärjestelmämme sopii hyvin erilaisille kiinteistöille, kunhan niiden sähköliittymä on vähintään 3 x 63 A kokoinen. Voimme myös asentaa tarvittaessa useampia laitteita samaan rakennukseen, joten ylärajaa kiinteistön koolla tai sähkönkulutuksella ei varsinaisesti ole. Neuvottelemme juuri tällä hetkellä useammasta suuremmasta, jopa yli kymmenen yksikön kokonaisuudesta, kertoo Cactoksen toimitusjohtaja ja yksi perustajista Oskari Jaakkola.
Jaakkolan lähimpänä liikekumppanina Cactoksen perustamisesta asti on ollut Veli-Erkki Ruotsalainen, joka vastaa sähkövarastojen tuotannosta ja tuotekehityksestä. Hän on myös yrityksen hallituksen puheenjohtaja.
Teslan akut kiertoon
Teslan sähköautojen kierrätetyistä akuista rakennetut energiavarastojärjestelmät ovat yhteydessä toisiinsa pilvipalvelun kautta. Itse varastot, pilvipalvelu ja sähkövaraston sisällä oleva sulautettu ohjelmisto ovat kaikki Cactoksen kehittämiä.
Varastojärjestelmien ei tarvitsisi välttämättä käyttää Teslan akkuja, mutta niitä on saatavilla hyvin.
– Saamme akkuja etupäässä Norjasta ja Ruotsista noin viikon tilausajalla. Se on meille järkevä ratkaisu varastonhallinnan kannalta, Jaakkola kertoo.
Yksittäisiä energiavarastoja ohjaa Cactoksen pilvipalvelu, joka algoritmien avulla optimoi jokaisen sähkövaraston toimintaa ympäri vuorokauden. Järjestelmä tuottaa säästöjä muun muassa hyödyntämällä päivässä tapahtuvia sähkön hintavaihteluita ja vapauttamalla varastoitua sähköä kiinteistön omaan käyttöön, kun kulutus on korkeimmillaan.
Lisää älyä järjestelmään
Jaakkola haluaisi jatkossa edelleen lisätä nimenomaan itse järjestelmän älyä.
– Kehitämme jatkuvasti lisää ominaisuuksia, esimerkiksi monipuolista raportointia kunkin kiinteistön sähkönkulutuksesta ja -tuotannosta. Kun järjestelmää pystytään älykkäiden ohjelmistojen avulla käyttämään mahdollisimman tehokkaasti, se lisää säästöjä sähkönkulutuksessa, Jaakkola kertoo.
Ei ole epäilystäkään siitä, ettei Cactoksen innovaatio osunut mahdollisimman otolliseen maailmantilanteeseen. Energian tuotantomuotojen muutospaineet olivat muutenkin nousseet näyttävästi julkiseen keskusteluun, ja sen lisäksi Ukrainan sota aiheutti totaalisen energiakriisin koko Eurooppaan.
– On selvää, että Ukrainan sota on nopeuttanut asioita. Mutta ilman sitäkin energiatuotannon muutoksen suunta on ollut selvä, sanoo Jaakkola.
Muhoksen tehdas laajenee
Ensimmäiseksi ulkopuoliseksi rahoittajaksi löytyi vastikään Superhero Capital, joka tuntui sopivalta sijoittajalta Cactokselle.
– Itse rahan löytäminen ei ollut meille vaikeaa, mutta meille sopivan sijoittajan löytäminen vaati enemmän pohdintaa. Käynnistimme alun perin yrityksen omarahoitteisesti, mutta nyt tarvitsimme lisää rahaa sähkövarastojen tuotantoon ja Muhoksen tehtaan laajennukseen. Sähkövarastoilla on kova kysyntä, sanoo Jaakkola
– Valitsimme tehtaamme sijaintipaikkakunnaksi Muhoksen, koska kunta oli selkeästi kiinnostunut uudesta yrittäjästä. Muhos on myös lähellä Oulua, josta voimme saada työntekijöitä. Rekrykanavamme on nyt koko ajan auki.
Ensi huhtikuuhun mennessä sähkövarastoja valmistuu Muhoksella parisenkymmentä. Seuraavan tilikauden tavoite ponnahtaa jo yli sataan yksikköön.
Yritys on myös vastikään solminut yhteistyösopimuksen Oomi Energian kanssa, jolla on yli 400 000 asiakasta.
– Oomilla ja meillä on siinä mielessä selviä synergioita, että Oomi myy aurinkoenergiajärjestelmiä, johon sähkönkulutusta tasaava järjestelmä sopii, Jaakkola sanoo.
Kuvan lähde: Olli Nuutila.