Kiinteistön omistaja, tiedätkö paljonko voit säästää digiloikan avulla?

Kuinka paljon talotekniikan digitalisoinnilla pystytään oikeasti säästämään operatiivisista kustannuksista? Entä jos toistuvaa asiantuntijatyötä tehostetaan tekoälyllä? Mikä on investoinnin takaisinmaksuaika ja sisäinen korkokanta?

Keskustelemme viikoittain kiinteistön omistajien kanssa talotekniikan digitalisoitumisen hyödyistä. Samat kysymykset toistuvat säännöllisesti.

Toteutuneet asiakashyödyt

Viimeisien vuosien aikana olemme työskennelleet kuudessa eri maassa lukuisien eri kiinteistön omistajien kanssa. Asiakkailta saadun palautteen perusteella olemme kehittäneet tavan arvioida energiajohtamisen ja talotekniikan automaattisen toiminnan varmistuksen ja tekoälyoptimoinnin avulla saavutettavissa olevia euromääräisiä hyötyjä.

Olemme pystyneet osoittamaan miten digitalisaatio vaikuttaa:

  • Operatiivisten kustannusten säästöihin
  • Sisäilmasto-olosuhteiden parantamiseen
  • CO2-päästöjen pienentämiseen

Kaikki nämä parantavat kiinteistön kassavirtaa ja nostavat arvoa.

Kaupungin kiinteistökanta esimerkkinä hyötyjen arvioinnissa

Käytämme esimerkkinä suomalaisia julkisia rakennuksia ja arvioimme keskimääräisen energiakulutuksen, huoltokäyntien kustannukset sekä LVIS-tekniikan toiminnanvarmistukseen sekä sisäilmakonsultointiin käytetyn asiantuntijatyön määrän. Arviot perustuvat asiakkailtamme saamaan dataan ja tilastoihin koulujen ja päiväkotien energiankulutuksesta Suomessa.

Yhteenveto hyödyistä

Saavutettavissa olevia hyötyjä tarkastellaan eri kategorioissa, jotta hyödyt ja lopputulokset voidaan erottaa toisistaan lopullista analyysia varten. Tyypillisesti saavutettavat hyödyt ovat:

  • Vuositasolla sähköenergian kulutus vähenee 10 prosenttia ja lämpöenergian kulutus 7 prosenttia automaattisen energia-analytiikan ja talotekniikan toiminnanvarmistuksen avulla, kun ohjelmiston tuottamiin toimintaohjeisiin reagoidaan oikein
  • Asiantuntijatyö vähenee 60 prosenttia automaattisen talotekniikan toiminnanvarmistuksen avulla verrattuna perinteiseen etävalvomopalveluun
  • Kiinteistössä tehtävä sisäilmakonsultointi ja siihen liittyvät selvitystöiden kustannukset vähenevät 50 prosenttia, kun käyttöön otetaan langattomat sisäilma-anturit ja niiden avulla seurataan sisäilmaa ja ongelmiin reagoidaan asianmukaisesti
  • Ilmanvaihdon sähköenergiankulutus vähenee 15 prosenttia ja lämpöenergia 10 prosenttia, kun ilmanvaihto optimoidaan tekoälyn avulla (varmistaen ihanteelliset CO2-tasot ja paine-erot)

Tämän esimerkin avulla pystymme havainnollistamaan kuinka paljon talotekniikan digitalisoinnilla ja tekoälyn hyödyntämisellä pystytään säästämään kiinteistön omistajan operatiivisia kustannuksia.

Investointien sisäinen korkokanta on helposti kaksinumeroinen. Usean kiinteistönomistajan kohdalla tämä ylittää pääoman tuottovaatimuksen ja tekee investoinnista itsestäänselvyyden.

Kirjoittaja Olli Parkkonen on Nuuka Solutions Oy:n liiketoiminnan kehitysjohtaja. 

Nuuka auttaa asiakkaita parantamaan rakennusten energiatehokkuutta, vähentämään operatiivisia kustannuksia ja mahdollistamaan paremman sisäilmaston rakennuksissa.  

 

 

 

 

Edellinen artikkeliKotimaan matkailu alkaa elvyttää majoitusalaa, komissio ehdottaa koronapassia tukemaan turismia
Seuraava artikkeliLehtileikkeet: Turku valmistelee tontinluovutuskilpailua Aninkaisten konserttitalon korttelin kehittämiseksi