Kiinteistöalan keskustelut ja päätökset energiansäästöistä etenevät kuin hidastetussa filmissä – tarvitsemme päätöksiä tänään

Helmikuun lopussa julkaistu IPCC raportti jäi Ukrainan sodan uutisoinnin jalkoihin. Raportin mukaan ilmastonmuutoksen torjunta on kiireellistä ja välttämätöntä. Luettuani raportin, jäin pohtimaan raportin merkitystä kiinteistöalalle. Mitä meidän on tehtävät jotta planeetta pelastuu?

Tarvitsemme välittömiä leikkauksia sekä energian kulutuksessa että päästöissä. Kaiken tämän pitäisi tapahtua tänään.

Sodasta johtuvat pakotteet johtavat vääjäämättä ja nopeasti energiakustannusten ja energian hintojen voimakkaaseen vaihteluun. Energiayhtiöt ovat nostaneet jo hintoja – esimerkiksi Helsingissä sähkön hinta on noussut 25% ja kaukolämmön hinta kasvoi 30%.

Kiinteistönomistajien tarve leikata energiakustannuksia on ilmeinen ja välitön.

Energian säästäminen keskittyy useasti laitteiden, talotekniikan, energiajärjestelmien ja pitkän aikavälin suunnitelmiin. Parannuksia suunnitellaan vuosien aikajänteellä. Keskustelut ja päätökset etenevät kuin hidastetussa elokuvassa. Pitkän aikavälin suunnitelmat, energiainvestoinnit, paremmat eristykset, lämpöpumput, aurinkokennot, uusiutuvan energian ostaminen ja parempi talotekniikka – kaikkia näitä tarvitaan.

Valitettavasti keskusteluni toimialalla ovat osoittaneet, että alan toimijoilla ei ole kiire: alalta puuttuu tulenpalava halu saada aikaan muutos tänään.

Tähän on myös olemassa ratkaisu. Välittömään energiansäästöön ja päästöjen vähennykseen pääsee talotekniikkaa optimoivalla ohjelmistolla. Tekoälyohjelmistot ja koneoppivat algoritmit voivat ohjata ja optimoida talotekniikkaa, ilmanvaihtoa, lämmitystä ja jäähdytystä täysin automaattisesti. Ne voivat säästää kymmeniä prosentteja päästöistä ja energian kulutuksesta samalla varmistaen, että sisäilma on rakennusten käyttäjille ihanteellinen ja turvallinen.

Ohjelmistot säätävät ja optimoivat kiinteistöjen asetusarvoja automaattisesti säästäen vuosittain useita euroja per neliö. Kymmeniä tuhansia euroja per kiinteistö. Paras uutinen? Ne voidaan ottaa käyttöön välittömästi, hyödyntäen olemassaolevaa talotekniikkaa ja rakennusautomaatiota, ja päästä mittaviin säästöihin jo tänä kesänä. Kiinteistönomistajat voivat suojautua nousevia ja heilahtelevia energiahintoja vastaan.

Tämä on se, mitä me Nuukalla teemme: optimoimme ja diagnosoimme talotekniikkaa tekoälyllä. Tekoälyllä ohjatut ohjelmistoratkaisut toimivat täysin automaatisesti ja reaaliaikaisesti. Ne myös takaavat tarkoituksenmukaisen sisäilman, pidentävät laitteistojen käyttöikää, vähentävät huoltokäyntejä, lisäävät etäohjausta sekä leikkaavat päästöjä.

Ratkaisut ovat valmiita ja käyttöönotto voi tapahtua tänään. Voisitko tehdä päätöksen jo tänään?

Tuomas Pippola

Tuomas Pippola
Nuuka Solutions

Edellinen artikkeliRuotsalainen Nyfosa ostaa kiinteistöjä Suomesta 137 miljoonalla eurolla
Seuraava artikkeliTuusula: Sulan työpaikka-alue laajenee