Kauppakeskusten turvallisuussertifiointi yleistyy

  Toimitilakiinteistöjen ympäristösertifiointi on jo pitkään ollut arkipäivää. Työpaikkoja sertifioidaan myös työntekijöiden hyvinvointiin keskittyvillä WELL-sertifikaateilla. Uusin trendi löytyy kauppakeskussektorilla, jossa on alettu sertifioida kiinteistöjä turvallisuusnäkökohtien perusteella.

  Sertifikaatin saaminen edellyttää turvallisuusauditointia, jossa selvitään muun muassa turvallisuusasioiden johtamista, dokumentointia ja yhteistyötä viranomaisten kanssa. Turvallisuusasiat kartoitetaan niin asiakkaan, vuokralaisen kuin kiinteistön omistajankin näkökulmasta.

  Auditoinnissa testataan luonnollisesti esimerkiksi kiinteistön turvalaitteiden toiminta, mutta teknisten näkökohtien ohella hyvin oleellisia ovat myös esimerkiksi vastuuasiat ja tiedonkulku.

  Tärkeintä on kokonaisvaltainen turvallisuusjohtaminen, eivät yksittäiset järjestelmät.

  Mylly ehti ensin

  Suomessakin jo muutamalla kauppakeskuksella on SAFE Retail Destination -turvallisuussertifikaatti.

  Ensimmäisenä sellaisen ehti hankkia Varsinais-Suomen suurin kauppakeskus, raisiolainen Mylly, jolle myönnettiin Suomen ensimmäinen SAFE-sertifikaatti viime vuoden marraskuussa.

  –Uskon, että turvallisuus nousee entistä merkittävämmäksi tekijäksi kauppakeskuksissa tulevaisuudessa. Olemme satsanneet paljon siihen, että asiakas kokee olonsa turvalliseksi ja miellyttäväksi Myllyssä. Sertifikaatti osoittaa, että otamme turvallisuuteen liittyvät asiat vakavasti ja osaamme hoitaa ne hyvin, kommentoi toimitusjohtaja Kati Kivimäki Kauppakeskus Myllystä.

  Tämän vuoden puolella sertifikaatti on myönnetty Suomessa kahdelle Mercadan omistuksessa olevalle kauppakeskukselle, kauppakeskus Karismalle Lahdessa ja kauppakeskus Veturille Kouvolassa sekä Helsingissä kauppakeskus Itikselle, joka on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakeskuksista.

  – Itis on investoinut turvallisuuteen ja koulutukseen paljon viime vuosien aikana. Alan puolueeton tunnustus on tärkeä Itikselle, koska turvallinen asiointi keskuksessa on meille ensiarvoisen tärkeää. Aiomme jatkaa työtämme tämän aiheen parissa muun muassa tuomalla uusia innovaatioita kauppakeskukseen, kommentoi Itiksen kauppakeskusjohtaja Johanna Haltia.

  Lisää sertifikaatteja on tulossa, sillä useita auditointiprosesseja on parhaillaan meneillään.

  Suomalaiset kauppakeskusten omistajat ovat olleet uranuurtajia myös Suomen rajojen ulkopuolella. SRV sertifioi jo viime kesänä Pietariin toteuttamansa kaksi kauppakeskusta, Pearl Plazan ja Okhta Mallin.

  Cityconin omistuksessa olevat kauppakeskukset Kista Galleria ja Liljeholmstorget Galleria Tukholmassa saivat maaliskuussa ensimmäiset SAFE-sertifikaatit Ruotsissa.

  Huhtikuussa sertifikaatteja myönnettiin ensikertaa Norjassa: SAFE-sertifikaatin saivat niin ikään Cityconin omistuksessa olevat kauppakeskus Oansen Bergenissä ja kauppakeskus Trekanten Askerin kaupungissa.

  Mikä SAFE?

  SAFE Retail Destination -turvallisuussertifikaatin myöntää ruotsalainen SAFE Shopping Center Gorup International AB, joka on riippumaton kauppakeskusalan riskienkartoitusasiantuntija.

  Yhtiö on muun muassa Pohjoismaisen kauppakeskusjärjestön Nordic Council of Shopping Centersin (NCSC) virallinen yhteistyökumppani.

  Sertifikaatti myönnetään kauppakeskuksille, jotka noudattavat kansainvälisiä riski- ja turvallisuusstandardeja ja alan parhaita käytäntöjä. SAFE-standardi käy läpi useita osa-alueita ja se sisältää noin 850 yksityiskohtaa.

  –Olemme huomanneet, että kiinteistösijoittajat ja omistajat näkevät yhä useammin riskienhallinnan ja turvallisuuden luovan lisäarvoa sekä itse kiinteistölle että sen liiketoiminnalle, sanoo SAFE Shopping Centersin toimitusjohtaja Erik Engstrand, jolla on pitkä kokemus riskienhallinnasta kiinteistösektorilla.

  Niin asiakkaat kuin kauppiaatkin olettavat, että kauppakeskukset ovat turvallisia. Kauppakeskuksissa on yhä enemmän myös tapahtumia, mikä lisää turvallisuusnäkökohtien huomioimista.

  – Suomalaiset kauppakeskukset ovat hyvin kiinnostuneita turvallisuudesta ja sitoutuneet sen kehittämiseen. Vastuulliset kauppakeskukset ovat ymmärtäneet, että niillä on uudenlaisia ja aiempaa isompia vastuita, joihin pitää valmistautua, Engstrand sanoo.

  Suomessa SAFE Shopping Centers tekee yhteistyötä myös kiinteistöalan koulutussäätiö Kiinkon kanssa, jonka Kiinteistöjohtamisen koulutusohjelmaan kuuluu myös turvallisuusjohtaminen.

  LISÄTIETOA:

  SAFE Shopping Centers (kotisivut)

  NCSC: Guide to Shopping center Risk and Security

  Retail Crime: Perceived safety in a shopping centre – A Swedish case study

  Kuvan lähde: Shutterstock.