Kaksi miestä ja aurinkopaneeli

Mitä syntyy, kun kahdella miehellä on näkemystä, rohkeutta ja palava halu muuttaa maailmaa? Solnetin tapauksessa synnytettiin uusia toimintamalleja kiinteistöalalle, uutta teknologiaa ja uusiutuvaa energiaa. Ja siinä sivussa muun muassa Suomen suurin aurinkovoimala.

Pidän tarinoista. Tarinoita on kerrottu nuotion äärellä ja saunan lauteilla iät ja ajat. Kuulin itse Solnetin tarinan vuosi sitten ja päätin hypätä mukaan. Tarina on niin hyvä, että haluan jakaa sen. Tarinoista kun voi aina oppia, tai saada inspiraatiota.

Neljä vuotta siten kaksi miestä – Arttur Kulvik ja Kaj Kangasmäki – miettivät omilla tahoillaan mitä sitä tekisivät isoina. Pörssiyhtiöt oli jo nähty, samoin pienemmät työnantajat. Molemmilla oli palava halu tehdä omaa juttua, luoda uutta ja parantaa maailmaa.

Yhteinen ystävä kutsui Artturin ja Kajn tapaamiseen. Puoli tuntia ravintolassa riitti ja Solnet oli perustettu. Alusta alkaen oli selvää, että Solnetilla luotaisiin uutta ja tavoiteltaisiin suurta. Aurinkovoimaloita varten etsittiin maailman edistyksellisimmät toimittajat ja parhaat komponentit.

Perusajatus oli hyödyntää dataa, IoT-ratkaisuja ja pitkälle vietyä automatiikkaa, tehden samalla aurinkovoiman hyödyntämisestä asiakkaalle helppoa ja taloudellisesti kannattavaa.

Kasvu

Solnetin advisoryksi saatiin muun muassa aurinkosähkön Grand Old Man, Fortumin entinen teknologiajohtaja Tapio Alvesalo. Perinteisten aurinkosähköjärjestelmien miehestä saatiin datauskovainen viimeistään ensimmäisen projektin yhteydessä.

Kun ravintola Faron katolle oli rakennettu aurinkovoimala, kysyi Tapio: ”Miten pojat meinaatte hoitaa järjestelmän compliance-testin?”. Tapion leuka meinasi pudota maahan, kun pojat vetivät esiin nettipohjaisen seurantaohjelman, josta pystyi näkemään reaaliaikaisena jokaisen yksittäisen paneelin tuotannon. Eipä tarvitse mennä katolle konttaamaan sähkömittarin kanssa.

Pienestä ravintola Faron aurinkovoimalasta lähdettiin rinta rottingilla kohti isompia. Pian Solnet olikin rakentanut Helsingin, Vantaan, pääkaupunkiseudun, Keski-Suomen ja koko Suomen suurimmat kiinteistökohtaiset aurinkovoimalat.

Alusta alkaen oli myös selvää, että toimintamme perustuisi avoimeen keskusteluun asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa. Sidosryhmien kanssa sparraamalla olemmekin synnyttäneet kokonaan uusia toimintamalleja. Esimerkiksi Faron voimalan toimitimme palvelumallilla. Tässä mallissa asiakkaan ei tarvitse investoida mitään, vaan he ostavat sähköä omalla katolla sijaitsevasta voimalasta.

Tulevaisuus

Solnetin tarina jatkuu nyt Suomessa ja ulkomailla. Olemme perustaneet maayhtiöt Viroon ja Hollantiin. Suunnitelmamme on valloittaa ensin Eurooppa ja myöhemmin maailma. Suomessa pyrimme muuttamaan markkinaa entistä älykkäämpien ja turvallisempien voimaloiden suuntaan, jotta asiakkaamme saavat turvallisesti odotetun ROIn investoinnilleen kiinteistön elinkaaren ajalta.

Hyppäsin itse rohkeasti vuoden vaihteessa kohti näitä uudenlaisia haasteita ja mahdollisuuksia. Minua innostaa kestävän kehityksen lisäksi mahdollistaa kannattava investointi ja edistää kiinteistöalan turvallisuutta.

On ollut ilo huomata, kuinka innokkaasti tiimimme ja asiakkaamme ovat tarttuneet haasteeseen tehdä maailmasta parempi paikka elää, askel kerrallaan. Tule sinäkin mukaan rakentamaan tarinaa kohti aurinkoisempaa tulevaisuutta!

Kirjoittaja Veli-Matti Heimonen on Solnet Finland Oy:n maajohtaja.