IoT ja digitalisaatio muuttavat maailmaa. Eikä aurinkosähkö ole poikkeus. Datan kerääminen ja hyödyntäminen parantaa aurinkosähköjärjestelmän kannattavuutta, turvallisuutta ja yhteensopivuutta muiden kiinteistön järjestelmien kanssa.
IoT ja digitalisaatio ovat muuttaneet monta asiaa elämässäni. Se miten tänä päivänä käytän mediaa, etsin tietoa tai teen töitä on aivan erilaista kuin pari vuosikymmentä sitten. Ja hyvä että onkin, en ainakaan itse kaipaa faksia, lankapuhelinta ja keltaisia sivuja. Myös oma alani on murroksessa. IoT:n ja digitalisaation avulla voidaan optimoida aurinkosähköjärjestelmän toimintaa. Tämä muutos tuo mukanaan useita etuja:
Parempi tuotto. Perinteisessä järjestelmässä paneelit kytketään sarjaan, joka toimii heikoimman lenkin mukaan. Jos yksi paneeli varjostuu tai vikaantuu, se vaikuttaa koko sarjan tuotantoon. Älykkäässä järjestelmässä yksittäiset paneelit toimivat koko ajan omalla optimialueellaan. Parhaimmillaan tämä tarkoittaa jopa 10-15% parempaa tuottoa.
Edullisempi ylläpito. Kun jokaisen paneelin toiminnasta kerätään dataa, näet reaaliaikaisesti, miten järjestelmän osat toimivat. Ongelmatilanteissa vikaantunut komponentti ohitetaan ja saat siitä ilmoituksen. Vianetsintää ei tarvitse tehdä katolla sähkömittarin kanssa, vaan siististi toimistolta käsin.
Läpinäkyvyys. Jos investoit katollesi viisi- tai kuusinumeroisen summan rahaa, on mielestäni ihan kohtuullista, että näet, miten voimalasi toimii. Paneeleille annetaan tyypillisesti 25 vuoden ja 80 prosentin tehotakuu. Paneelitason seurannan avulla voit todentaa itsellesi – tai transaktiotilanteessa kiinteistön ostajalle – että järjestelmäsi toimii juuri niin kuin sen pitääkin.
Turvallisuus. Kun dataa kerätään paneelin tasolla, voidaan myös paneelien toimintaa ohjata. Ongelmatilanteissa virran syöttö voidaan katkaista paneelilta. Katon jännitteen saa laskettua nopeasti turvalliselle tasolle. Tämä parantaa mm. palokunnan ja katon huoltajien työturvallisuutta, sekä suojaa kiinteistöäsi.
Kattoystävällinen asennus. Älykkään järjestelmän telineet ovat kevyet ja ne asennetaan katon muotoja mukaillen. Kevyet telineet mahdollistava sadeveden vapaan virtauksen. Vesikattoon ei porata reikiä kiinnityksiä varten ja tyypillisesti lisäpainoa kertyy vain noin 15-20 kg asennettua neliötä kohti.
Yhteensopivuus. Älykkäässä järjestelmässä on avoin ohjelmistorajapinta. Aurinkovoimala on helppo integroida toimimaan yhteen kiinteistöautomaation, energianhallintajärjestelmän tai asiakasnäyttöjen kanssa.
On erittäin mielenkiintoista olla mukana kehittämässä uusia ja tehokkaita tapoja hyödyntää uusiutuvaa aurinkoenergiaa yhdessä kumppaneiden sekä kiinteistön omistajien ja sijoittajien kanssa. Hyppää sinäkin mukaan muutokseen!
Kirjoittaja Veli-Matti Heimonen on Solnet Finland Oy:n maajohtaja.
Kuvan lähde: iStockphoto.