Intohimo käyttöasteiden nostamiseen synnytti uuden hotellikonseptin

Aiemmin lähinnä asuntorakennuttajana tunnettu SSA Group on kehittänyt hotellikonseptin, joka mahdollistaa oman hotellihuoneen omistamisen. Yrityksille suunnatussa konseptissa pitkälle kehitetyt huonemoduulit ovat käytettävissä majoittumisen lisäksi työhuoneina. SSA:n ensimmäinen Base-hotelli nousee Mannerheimintielle Helsingin Ruskeasuolle ja tähtäimessä ovat myös kansainväliset markkinat.

Vuonna 2012 perustetun SSA Groupin liikeideana on alusta saakka ollut ennakoida asumisessa ja majoittumisessa havaittavissa olevia muutoksia. Yhtiö muun muassa toteutti ensimmäisenä Suomessa pienkerrostalokohteen, jossa kaikki asunnot olivat kooltaan 20 neliömetriä.

Yritys on havahtunut kehitystrendiin, jonka myötä asuminen ja perinteinen hotellimajoittuminen lähenevät toisiaan. Tämä synnyttää uudenlaisia vaatimuksia itse rakennettaville rakennuksille sekä hotelli- ja majoituspalveluita tarjoavien yritysten toimintamalleilla.

– Ideamme lähti liikkeelle intohimosta parantaa kiinteistöjen käyttöasteita. Esimerkiksi toimistotalot ovat tyypillisesti suuremman osan vuorokaudesta ilman käyttöä kuin käytössä. Asuinrakennukset ja hotellit taas ovat paljon tyhjillään päiväsaikaan. Halusimme luoda konseptin, joka helpottaa tätä ongelmaa, kertoo SSA Groupin kehitysjohtaja Hannu Holma, joka on myös yksi yrityksen perustajista.

Jakamistalouteen perustuva ketju

Yhtiön kehittämä SSA Base on tiettävästi maailman ensimmäinen jakamistalouteen perustuva hotelliketju, joka mahdollistaa oman hotellihuoneen omistamisen.

Hotellin keskimääräinen huonekoko on huomattavasti tavanomaista pienempi ja huoneet on suunniteltu erityisesti työmatkalaisten ja yksin matkustavien tarpeisiin.

Huoneet on suunniteltu siten, että niitä voi käyttää sekä tavallisen hotellihuoneen tapaan että työhuoneena. Huoneiden sisustusratkaisussa hyödynnetään SSA Hotels Oy:n kehittämää muuntohuonekaluratkaisua.

Moduuliajattelulla rakennettu Base-huone muuntautuu muuntohuonekalusteiden ansiosta päivällä hyvin valaistuksi toimistoksi: sänky taittuu ylös seinälle ja sängyn pohjasta voi taittaa auki työpisteen.

Huonetta voi käyttää itse tai vuokrata eteenpäin niin toimisto- kuin majoitusmarkkinassa. Vuokraamisen voi hoitaa itse, mutta jos lisää huoneensa SSA Groupin BasePool-palvelun piiriin, hotellioperaattori huolehtii huoneen markkinoinnista, ylläpidosta ja operoinnista.

Base-hotellissa on operaattori, joka toimii niin sanotusti Open Book -periaatteella. Base-hotellin operaattori ei pyri liiketoiminnallaan merkittäviin katteisiin, vaan Base-huoneen omistajien mahdollisimman korkeisiin tuottoihin.

Tuottoa muistakin tiloista

BasePoolissa oleva huone tuottaa omistajalleen aina, kun se ei ole omassa käytössä. Kokonaistuotot jaetaan tasan kaikkien BasePool-palvelua käyttävien omistajien kesken.

Kaikki muut tilat kuin huoneet ja ravintolat ovat taloyhtiön hallinnassa olevia tiloja, joista Base-huoneen omistaja ikään kuin omistaa oman osuutensa. Base-huoneen omistaja on myös oikeutettu taloyhtiön hallinnassa olevien liike- ja palvelutilojen tuottoon osakeomistuksensa suhteessa.

Nämä tuotot vähentävät hoitovastiketta tai voivat jopa tehdä sen negatiiviseksi. Kate, joka normaalisti menee siis hotellikiinteistön johtajalle tai ulkopuoliselle operaattorille, tulee Base-konseptissa huoneen omistajalle. SSA Group lupaa parhaimmillaan jopa 10 prosentin tuoton velattomalle hankintahinnalle.

Oma huone Manskulla

Ensimmäiseen Base-hotelliin osoitteeseen Mannerheimintie 109 tulee muun muassa coworking-tiloja, sadan hengen auditorio, ravintoloita ja usean saunan kokonaisuus kattoterasseineen. Hotellille rakennetaan myös 155 autopaikkaa käsittävä 2-kerroksinen parkkihalli.

Yhtiö omistaa kyseisen tontin ja rakennuslupakäsittely on loppuvaiheessa. Tavoitteena on avata hotelli loppuvuonna 2009. Huoneiden myyminen käynnistyi alkuvuonna ja 440 huoneen hotellista on myyty huoneita jo noin sata kappaletta.

Suurin osa huoneita ostaneita on yrityksiä, ja tarkoituksena onkin, että Base toimii myös yritysten kohtaamis- ja verkostoitumispaikkoina.

Hotellirakennus on seitsenkerroksinen uudisrakennus. Sisätilan rakenteen muodostavat kaksi rakennusta, joiden kerroksissa 2–7 sijaitsevat huoneet ja ryhmähuoneet.

Unitutkimus mukana tuotekehityksessä

Holman mukaan tähtäimessä on suomalaista keskitasoa selkeästi laadukkaampi hotelli. Sisustussuunnittelu on keskeisessä roolissa, mikä näkyy selkeästi pintamateriaali- ja kalustevalinnoissa sekä kattokerroksen saunaosastossa. Base-hotellin rakennusteknisestä toteutuksesta vastaa SSA Project Oy.

Huoneita on kahta kokoa. Base Smart -huone sopii työtilaksi yhdelle tai kahdelle henkilölle sekä sopii majoittumiseen yhdelle tai kahdelle henkilölle. Base Large sopii työtilaksi tai pieneksi neuvottelutilaksi kahdelle henkilölle ja majoittumiseen neljälle hengelle.

– Haluamme tarjota maailman parhaat unet ja maailmat parhaan työpisteen. Olemme kehittäneet konseptia todella paljon muun muassa unitutkimuksen ja työympäristö- ja ergonomiatutkimusten avulla. Huoneiden olosuhteet optimoidaan sen mukaan, miten niitä käytetään, Holma selittää.

Hotellikonsepti perustuu moduuliajatteluun, jota yhtiö käytti myös asuntorakentamisessa. Holma kertoo, että kun yhtiö on saanut otettua haltuunsa koko rakentamisen arvoketjun, se mahdollista myös hotelli- ja majoitusliiketoiminnan edellyttämien konseptiin sopivien rakennushankkeiden kustannustehokkaan toteuttamisen.

SSA Group on tehnyt viime vuosina useita yritysostoja ja hankkinut muun muassa kiinteistöalan digitalisointiin erikoistuneen Ihme-3d Oy:n. Sillä on ollut keskeinen rooli yhtiön kehittämän hotellikonseptin digitalisoinnissa ja kehittämisessä.

Alla kuva huonemodulista:

Kuvan lähde: SSA Group.

Edellinen artikkeliSpondan ostanut Blackstone aikoo myös myydä sen
Seuraava artikkeliAurinkovoimala tuottaa paremmin kuin sinun business