Helpotusta helteeseen

Viime kesänä hikoiltiin helleaallon kourissa ja eräät kauppiaat tarjosivat asiakkailleen mahdollisuutta tulla viilennetyn liiketilan lattialle nukkumaan karkuun pahinta kuumuutta.

Tämän kesän helteet ovat antaneet itsestään jo merkkejä.

Ilmastonmuutoksen myötä hellepäiviä ja trooppisia öitä on tulevaisuudessa tiedossa yhä useammin ja pidempinä jaksoina.

Tälle kesälle edes pienempien jäähdytyslaitteiden asennuksien tilaaminen alkaa olla jo haastavaa, mutta vielä ehtii ostamaan tuulettimia ja asentamaan ikkunoihin markiiseja ja sälekaihtimia.

Ensi vuoden kesää varten on parhaillaan paras hetki alkaa laatimaan hankesuunnittelua suurempien jäähdytysjärjestelmien asennuksista.

Talviaikaan jäähdytysratkaisujen asentaminen on huomattavasti edullisempaa kuin kesäsesonkina, joten helteisiin varautuminen kannattaa ajoittaa siihen.

Viime aikoina on keskusteltu maalämmön ja lämpöpumppujen käytöstä kiinteistöjen lämmittämiseen ja jäähdyttämiseen.

Oikein suunnitellulla lämpöpumppuratkaisulla saataisiinkin hoidettua kiinteistön jäähdytyksen lisäksi kiinteistön energiatehokkaampi lämmittäminen.

Näissä hankkeissa hyvin tehty suunnittelu on projektin tärkein vaihe, mitä ei kannata kiireellä pilata. Hankesuunnittelussa tehtävillä huonoilla ratkaisuilla voidaan huomaamatta maksaa järjestelmistä tuplamäärä, ja sen lisäksi rakentaa elinkaarensa aikana paljon energiaa kuluttava järjestelmä.

Automaatiota parantamalla voi saada jo tälle kesälle pientä lohtua. Ilmanvaihdolla kannattaa hellekautena öisin viileämmällä ulkoilmalla jäähdyttää tiloja, sekä lämmöntalteenottoa voi käyttää myös jäähdytyksen talteenottoon.

Toiminnallisuudet kannattaa tarkistaa automaatioon kuntoon, vaikka jäähdytysjärjestelmä olisikin asennettu kiinteistöön.

Korkea huonelämpötila vaikuttaa haitallisesti terveyteen, viihtyvyyteen ja työtehoon. Kiinteistön viilentämiseen satsaaminen maksaa itsensä takaisin miellyttävämpinä ja terveellisempinä sisäolosuhteina, joka mahdollistaa tehokkaamman työnteon.

 

Kirjoittajat ovat EcoReal Oy:n vastuullisuusasiantuntija Leena Oiva ja projektipäällikkö Jukka Meriläinen.