Ennustamisen sietämätön vaikeus

Ennusteeni ensi vuodelle on, että ekonomistien talousennusteet eivät ole sen todennäköisemmin oikeassa kuin tänäkään vuonna.

Myönnettäköön heti perään, että komppaan tällä lauseella Aberdeen Asset Managementin pääekonomistia Lucy O’Carrollia. Hän toteaa, ettei taloustietäjien ennusteiden osuvuudessa ole nykyisin paljon kehumista.

Vika ei kuitenkaan ole ennusteiden laatijoissa: maailma muuttuu, kehittyy ja muuttaa suuntaansa sellaista vauhtia, että talouden ennustaminen on yhtä hankalaa kuin yksittäisen ukkoskuuron keskellä Suomen kesää.

Muuttujia talouden monimutkaisissa ja moniulotteisissa yhtälöissä on koko ajan enemmän. Mukaan iskee tekijöitä, joiden olemassaoloakaan kukaan ei osannut ennustaa. Lisää tästä voi lukea myös Nassim Talebin kuuluisasta kirjasta Musta joutsen: Erittäin epätodennäköisen vaikutus.

Tulevaisuuden ennustaminen olisi hieman helpompaa, jos tuntisimme edes nykytilanteen. Tai edes lähimenneisyyden. Mutta siinäkin on omat haasteensa.

Rakentamista ja kiinteistösektoria seuraava osakeanalyytikko OP:n Matias Rautionmaa pohtii tuoreessa blogissa, kuinka ristiriitaisiin tilastoihin on vaikea nojata. Rakentaminenkin näyttää olevan vuorotellen hurjassa kasvussa tai dramaattisessa laskussa.

Toimialalla moni asia on muuttunut, mikä saattaa selittää tilastojen eroja. Nykyisin tuntuu välillä siltä, että Tilastokeskuskin vain ennustaa menneisyyttä.

Edellinen artikkeliLehtileikkeet
Seuraava artikkeliVarman ensimmäinen asuntoprojekti Ruotsissa loppuunmyyty 1,5 vuotta ennen valmistumista