Energiatehokkuus koskettaa kaikkia

Nord Pool- sähköpörssissä spot-hinta on viime vuosina vaihdellut paljon. Syitä hinnan vaihteluun tulee muun muassa sääolosuhteista, vesitilanteesta, kysyntätilanteesta, voimaloiden huolotokatkoista ja lisääntyneestä uusiutuvasta energiasta.

Poikkeuksellisen geopoliittisen tilanteen ja kuivuuden takia sähkön hinnoittelu on muuttunut ennätyskorkealle. Olkiluoto 3 tulevan talven maksimaalinen sähköntuotanto on vielä epävarmaa. Suomessa energian kokonaiskulutuksesta yli kolmannes tulee uusiutuvasta energiasta. Suomella on tavoitteena, että uusiutuvan energian osuus loppukulutuksesta on yli puolet vuonna 2030. Lyhyen ja keskipitkän ennusteen mukaan sähkön hinta tulee pysymään korkealla ja joudumme tulevaisuudessa muokkaamaan energiankulutusta tuotannon mukaisesti.

Tämä tarkoittaa sitä, että joudumme muokkaamaan käyttötottumuksia ja tuomaan sähköistykseen älyä. Kun energiaa on tarjolla, sitä pitää silloin käyttää ja varastoida. Kun puolestaan on tuulettomia päiviä ja energian saanti on heikkoa, vähennämme energian käyttöä. Spot- hinnoittelun myötä eurot ohjaavat oikea-aikaiseen käyttöön.

Energiatehokkuus ja järkevä energiankäyttö ovat tulevana talvena tärkeitä, jolloin todennäköisesti joudutaan miettimään energiankäyttöä paljon tarkemmin, jotta energia riittää kaikkina päivinä ja tunteina. Energiakulutus pitäisi saada enemmän sijoitettua huipputuntien ulkopuolelle. Samalla kaikista korkeimpien huipputuntien aikana pitäisi hetkellisesti saada energiankulutus pieneksi. Yleisesti energiakulutus muodostuu huipputunneille. Tavoitteena on varmistaa huoltovarmuus, energian saatavuuden riskien pienentäminen ja taloudellinen puoli. Toimenpiteitä vasta ollaan miettimässä, mutta muun muassa Motiva on julkaissut Astetta alemmas- kampanjan ja Senaatti-konserni on jo ilmoittanut ensi talven mittavasta energiasäästöohjelmasta. Nämä toimenpiteet keskittyvät sähkön ja lämmön säästöön. Samoin toimenpiteitä etsitään laajasti myös ympäri Euroopan.

Kiinteistöjä käytetään ja ohjataan vielä monissa paikoissa vanhoilla säädöillä, joihin kuuluvat muun muassa ilmanvaihtolaitteistojen käyttäminen 24/7, päällekkäinen lämmitys ja jäähdytys sekä myöhäinen reagointi energiakulutusten poikkeamiin. Kun nykypäivänä kiinteistöjä halutaan ohjata energiatehokkaasti, kiinteistön omistajan kumppanina on hyvä olla kiinteistöhuollon lisäksi energiapuoleen liittyvä ammattilainen. Rakennusautomaatiokannan uudistuessa enemmissä määrin, voidaan rakennusautomaatiota ohjata etänä niin sanotusta energiavalvomosta käsin. Tämä tuo tehokkuutta, koska siihen perehtyneet henkilöt osaavat analysoida muutamalla katsauksella kiinteistön energiatehokkuuden ja missä olisi säädettävää. Etäyhteyden avulla pystytään muun muassa tarkistamaan ilmanvaihtolaitteiden tarpeenmukaiset aikaohjelmat, lämmöntalteenottolaitteen hyötysuhde ja mahdolliset hälytyksistä aiheutuvat toimimattomuudet.

Energiatehokkuus koskettaa kaikkia, niin teollisuutta, kiinteistöjä kuin kotitalouksia. Tehokkuuden parantaminen lähtee jokapäiväisistä pienistä teoista. Suurimpia yksittäisiä asioita ovat huonelämpötilan laskeminen ja tarpeenmukainen ilmanvaihdon käyttäminen. Yhden asteen tiputtaminen tuo keskimäärin 5 % säästön lämmitysenergiassa. Tarpeenmukaisen ilmanvaihdon osalta säästöpotentiaalia on paljon enemmän. Kaikki lähtee yksinkertaisista pienistä asioista, kuten valojen sammuttamisesta lähtiessä, portaiden käyttämisestä hissin sijaan ja laitteiden irrottamisesta sähköverkosta, kun niitä ei käytetä. Näiden toimenpiteiden merkitys moninkertaistuu, kun mahdollisimman moni tekee ne yhdessä.

Kirjoittaja Jukka Holopainen toimii
EcoReal Oy:ssä ylläpitopalveluiden ja aluetoimintojen johtajana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuvan lähde: Shutterstock.

Edellinen artikkeliValtio etsii ostajaa toimistokiinteistölle Pasilassa
Seuraava artikkeliLehtileikkeet: Helsingin Suvilahteen suunnitellaan uutta jättiareenaa, mukana mm. Kokkilat, SRV:n Timo Nieminen ja Aare Investin Marko Kuusisto