Energiatehokkuuden kolmoisvoitto Pitäjänmäellä

Kutomo Business Parkin tapauksessa kävi niin kuin vaativissa kiinteistöjen energiatehokkuusprojekteissa usein käy: Kun työ etenee, silmiin avautuu tilaisuuksia, joita ei osattu projektin suunnitteluvaiheessa tunnistaa. Jos näihin mahdollisuuksiin tartutaan, projektin tulokset saattavat osoittautua alkuperäistä arviota myönteisemmiksi.

Kutomon projekti valmistui tammikuussa 2016. Nyt, kun mittausdataa on kertynyt jo puolentoista vuoden ajalta, todistusaineiston viesti on kiistaton. Yrityspuiston omistaja Etera on kuitannut Helsingin Pitäjänmäellä vastuullisen kiinteistösijoittamisen kolmoisvoiton:

1. Työympäristönä Kutomo on entistäkin parempi.
2. Energiakustannukset ovat pudonneet reippaasti.
3. Myös CO2-päästöihin on saatu tuntuva pudotus.

Kutomotien yrityspuisto muodostuu kahdesta kiinteistöstä, joiden pinta-ala on yhteensä 26 000 m2. Kiinteistöissä työskentelee mm. Elisan, Monetan ja useiden teknologiayritysten henkilöstöä.

LeaseGreenin projektitiimi toteutti Kutomoon laajan energiasaneerauksen, johon sisältyi satoja yksittäisiä toimenpiteitä rakennusautomaatiosta ilmanvaihtoon, lämmönjakoon ja valaistukseen. Modernisoitu automaatiojärjestelmä kytkettiin sen jälkeen älykkääseen etävalvontaan, jotta uusien laitteiden ja algoritmien hyödyt voidaan optimoida.

Tämä kaikki on johtanut tulokseen, jota insinöörikin voi sanoa erinomaiseksi. Suuren kiinteistön energiakustannukset ovat pudonneet peräti 30 prosenttia. Kaukolämpölaskusta on sulanut lähes 50 prosenttia ja sähkölaskustakin merkittävä siivu. Tulevan elinkaaren aikana saavutettu energiansäästö ja pienempi hiilijalanjälki kertautuvat. Elinkaarisäästöt kohoavat 3,4 miljoonaan euroon, selvästi aiempia ennusteita suuremmiksi.

Energiajärjestelmän modernisointi ei ole mikään vähäinen harjoitus kiinteistön omistajalle. Investointien kynnystä lisää tyypillisesti hankkeen monimutkaisuus ja pääomien tarve. Tätä haastetta voidaan helpottaa kokonaisvaltaisella palvelusopimuksella, joka sisältää myös rahoituksen.

Kutomo Business Parkin energiasaneeraus toteutettiin juuri tällaisella mallilla. Sopimus on kassavirtapositiivinen eli Etera säästää joka kuukausi enemmän rahaa kuin se maksaa kuukausimaksua. Sijoituksen tuotto Eteralle kohoaa 19 prosenttiin. Kiinteistöpäällikkö Matti Autere sanoo, että tässä projektissa oli erinomainen kannattavuuden ja riskin suhde.

Suomessa on satoja suuria (ja tuhansittain pienempiä) kohteita, joissa energiatehokkuusinvestoinnille voidaan saavuttaa 10–30 prosentin tuotto. Minun mielestäni on vastuutonta jättää tällaiset tilaisuudet käyttämättä.

Jokainen kiinteistö on erityinen oma tapauksensa, jonka haasteiden ratkaiseminen edellyttää älykästä suunnittelua, huolellista toteutusta ja kovaa työtä. Kutomon tapaus osoittaa, että se kannattaa.

Kirjoittaja Tomi Mäkipelto on LeaseGreenin toimitusjohtaja.

LeaseGreen julkistaa Energiansäästöviikolla 2017 juttusarjan viidestä kiinteistöstä, joiden energiasaneerauksissa on saavutettu hyviä tuloksia niin energiatehokkuuden kuin olosuhteidenkin osalta. Keissit julkaistaan viikon jokaisena arkipäivänä osoitteessa leasegreen.fi/tulokset.

Edellinen artikkeliKenelle kellot soivat
Seuraava artikkeliPohjoismaiden kiinteistösijoitusmarkkinoille hieman hiljenevää