Data on tuonut uutta puhtia ja arvoa kiinteistöjohtamiseen

Ilman sitoutuneita, motivoituneita asiantuntijoita datastakin tulee arvotonta

Olen ollut töissä uudessa työpaikassani Colliersilla noin 1,5 vuotta. Startti työhön alkoi hyvin haastavaan aikaan, kun kollegat lähetettiin kotiin tekemään työtä ja yhteiskunta laitettiin lähes kokonaan kiinni koronapandemian iskiessä. Täytyy kuitenkin sanoa, että meno on ollut erityisen vauhdikasta alkukeväästä lähtien, kun asiakkaat perustavat vauhdilla uusia kiinteistörahastoja ja tekevät uusia sijoituksia kiinteistöihin. Siitä huolimatta on ollut aikaa myös kehittää liiketoimintaa.

Puhutaan hetki muutoksesta, jota tarvitaan kiinteistöjohtamisessa. Perinteisesti kiinteistöjohtaminen ja tekeminen on kärjistettynä ollut täysin henkilösidonnaista – asiakkaiden tarjouspyynnöt on rakennettu resurssipohjaisiin hinnoittelumalleihin ja sen perusteella on tehty ns. ”CV-shoppailua”.  Alan toimijat on laitettu kilpailemaan hinnalla ja yksilöistä sen sijaan, että erottauduttaisiin lisäarvolla, jota asiantuntijat, parhaat toimintamallit sekä tiedon älykäs hyödyntäminen yhdessä voivat asiakkaalle tuoda.

Parhaat asiantuntijat löytyvät todennäköisimmin yrityksistä, jotka panostavat moderneihin työkaluihin, dynaamiseen toimintakulttuuriin ja laadukkaaseen johtamisjärjestelmään. Voivatko yksittäiset CV:t päihittää yhteen pelaavan, hyvin johdetun ammattilaisten tiimin, joka työskentelee edellä mainitulla tavalla, hyödyntäen kiinteistöalan edistyksellisintä raportointialustaa?  Juuri tällaisessa yrityksessä työskentelen – Colliersilla. Yrityksemme muuntautuminen on ollut nopeaa, ja se on tehnyt meille kaikille hyvää. Muutoksen ajurina on toiminut uudistettu strategiamme, jonka yksi kivijalka on tiedolla johtaminen. Pari sanaa siitä.

Onko tiedolla johtamisesta tullut jo hypetyssana? Mitä arvoa ja merkitystä on datalla kiinteistöjohtamisessa?

Minun vastaukseni on: ”Tiedolla johtaminen ei ole pelkkä hypetys ja datalla on merkittävää arvoa”. Tiedolla johtaminen kiinteistöliiketoiminnassa tarkoittaa yksinkertaisesti tietoon perustuvaa päätöksentekoa, jossa analysoitua tietoa hyödynnetään päivittäisessä työssä nettotuottojen parantamisessa, eli kiinteistön arvon kehittämiseksi. Mitä laadukkaampaa ja virheettömämpää data on, sitä täsmällisempiä analyyseja ja parempia johtopäätöksiä siitä voi tehdä.

Ohjatakseen läpinäkyvästi kiinteistön tuottoja kiinteistöjohtamisen ammattilaiset tarvitsevat nopeasti ja helposti pääsyn kiinteistöliiketoimintansa tunnuslukuihin, niin talouden kuin operatiivisen toiminnan osalta. Järjestelmiä on jo niin paljon, että ongelmaksi on muodostunut kaiken niissä saatavilla olevan tiedon hallitseminen.

Tähän haasteeseen me olemme Colliersilla onnistuneet tuomaan ratkaisun. Colliers 360 -raportointialusta kerää eri kiinteistötietojärjestelmissä olevan datan yhteen näkymään. Parasta ratkaisussa on mielestäni se, että data on luokiteltu selkeisiin osa-alueisiin ja visualisoitu siten, että tiedon tulkitseminen ja muutosten havaitseminen on helppoa. Tämä puolestaan auttaa kohdistamaan toimenpiteet merkityksellisiin asioihin nopeasti.

Tästä esimerkkinä ovat selkeästi eri näkymistä havaittavissa olevat poikkeamat. Ilman raportointialustaa poikkeamat jäävät helposti piiloon erillisiin exceleihin tai järjestelmiin. Tiedolla johtaminen helpottaa managerin ja omistajan työtä, antaa heille saman reaaliaikaisen näkymän koko salkusta aina yksittäiseen kiinteistöön, ja auttaa tekemään korjaavia, viisaita liiketoimintapäätöksiä todella nopeasti.

Kun kaikki se kiinteistötieto, joka on ennen ollut erillisissä ohjelmistoissa, ja jota voidaan vielä rikastaa Colliersin ja kolmansien osapuolten kiinteistötiedoilla, tuodaan käden ulottuville päättäjien eteen, ei kyse mielestäni ole hypestä, vaan reippaasta digiloikasta alallamme kohti entistä terävämpää ja kannattavampaan liiketoimintaa.

Ps. Kurkista Colliers360-alustaan tästä. Me löydämme ratkaisuja, joita muut eivät osaa etsiä.

Kirjoittaja Tomi Ventovuori, Vice President, Office & retail, Colliers Finland, on toiminut kiinteistöalalla erilaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä jo kolmenkymmenen vuoden ajan.

Builderhead nosti Ventovuoren viidenneksi listatessaan 50 suomalaista rakennusalan vaikuttajaa kesäkuussa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edellinen artikkeliSote-kiinteistöjen kohtalossa vielä paljon avoimia kysymyksiä
Seuraava artikkeliLehtileikkeet: Jättimäisen maankäyttö- ja rakennuslain valmistelu meni poliittiseen umpisolmuun