Aurinkovoimala tuottaa paremmin kuin sinun business

Kova väite, vai mitä. Mutta ei se ole kaukaa haettu. Aurinkosähköjärjestelmissä ensimmäisen vuoden tuotto investoinnille on tyypillisesti 7-10 prosenttia. Tämä on enemmän kuin kiinteistöalan tuotto keskimäärin – etenkin liikekiinteistöjen osalta.

KTI:n kiinteistöindeksin mukaan suomalaisten kiinteistösijoitusten kokonaistuotto viime vuonna oli 6,6 prosenttia. Parhaat kokonaistuotot löytyvät hotelleista, toimistoista ja asunnoista.

Liikekiinteistöjen osalta luku on murheellinen. Kokonaistuotto oli 3,6 prosenttia. Alueiden, sijainnin ja yksittäisten kiinteistöjen välillä on eroja, mutta yleiskuva on selvä.

Vuokratuoton marginaalin kaventuessa kiinteistön omistajan on hyvä etsiä uusia tulonlähteitä. Yksi hyvä tulonlähde on aurinkosähkö. Annan hyvän vinkin kaikille kiinteistön omistajille: Investoi kiinteistösi katolle aurinkovoimala ja myy sähköt vuokralaisellesi.

Tämä on kaikille osapuolille hyvä ratkaisu; kiinteistön käyttäjä saa hinnaltaan kilpailukykyistä ja täysin päästötöntä sähköä. Sinulle ratkaisu tarkoittaa uutta tulonlähdettä ja lisää liikevaihtoa. Myös ympäristö kiittää, sillä aurinkosähkön tuotanto on täysin päästötöntä.

Aurinkosähköjärjestelmän ensimmäisen vuoden tuotto investoinnille on tyypillisesti 7-10 prosenttia. Muun muassa Ilmarinen kertoi tuoreimmassa yritysvastuuraportissaan, että Ruoholahden pääkonttorin aurinkovoimalan pääoman laskennallinen vuosituotto on ollut 7 prosenttia.

Aurinkovoimala on myös matalariskinen sijoitus. Sähkön kokonaishinta tiedetään seuraavan vuoden osalta, eikä hinnan alennuksia ole oletettavissa tulevaisuudessakaan.

Aurinkosähkö on nyt kovassa nosteessa. Energiateollisuuden teettämän kyselyn mukaan 89% suomalaisista haluaisi lisätä nimenomaan aurinkosähkön tuotantoa. Moni sinunkin asiakkaistasi haluaisi panostaa aurinkosähköön. Hyödynnä tämä mahdollisuus kasvattaen samalla investointisi tuottoa.

Kirjoittaja Veli-Matti Heimonen on Solnet Finland Oy:n maajohtaja.

Kuvan lähde: Shutterstock.