Aurinkosähkö vastaan muu kiinteistöjen energiatehokkuus

Viime aikoina olemme nähneet usean kiinteistönomistajan julkaisevan toinen toistaan suurempia aurinkosähköhankkeita. Kiinteistöjen katoille rakennetaan tuhansien neliöiden suuruisia kenttiä paneeleista. Aurinkosähkö on nopeasti tullut taloudellisesti kannattavaksi vaihtoehdoksi parantaa kiinteistöjen energiatehokkuutta. Tätä aurinkosähköbuumia on edesauttanut erityisesti aurinkopaneelien hinnan laskeminen.

Hankkeet ovat niin taloudellisesti kuin ympäristön näkökulmastakin perusteltuja hankkeita, varsinkin kun hankkeisiin on mahdollista saada yhteiskunnalta investointitukea. Euroja säästyy ja CO2-päästöt vähenevät, kuten hankkeita toteuttavat muistavat kertoa tiedotteissaan, jopa banderolleissa talojen kyljessä. Hyvä niin, ihan oikeaan suuntaan mennään. Kaikki hyvin, vai onko?

Aurinkosähköhankkeita tehdessään kiinteistönomistajat ja -käyttäjät tuntuvat samalla unohtaneen muut keinot energiatehokkuuden edistämiseen. Aurinkosähkön investoinnin tuotto on yleensä vain yhdeksän prosenttia, kun monesta muusta energiatehokkuutta edistävästä toimenpiteestä voi saada yli 25 prosentin tuottoja investoinnilleen.

Miksi sitten toteutetaan näitä alhaisemman tuoton aurinkosähköhankkeita kannattavampien hankkeiden sijaan? Eräs kiinteistöjohtaja totesi seuraavasti: ”Tiedän kyllä, että aurinkosähkö ei ole tuottavimpia energiatehokkuusinvestointeja, mutta aurinkosähkö on päättäjillemme tärkeä.” Kuulostaa aivan sille, että investointipäätös perustuu muihin kuin aidosti mitattaviin kriteereihin.

Aurinkosähköllä onkin vielä saanut huomioarvoa mediassa ja katollakin ne toimivat mainoskylttien tavoin. Toisin on esimerkiksi rakennusautomaation uudistuksen osalta. Sellaisesta on vaikea saada mediahuomiota, eikä asia näy myöskään kiinteistön ohi kulkevalle. Energiatehokkuushankkeena automaation uudistaminen voi kuitenkin olla moninkertaisesti tuottavampi ja siten myös ympäristöystävällisempi kuin aurinkosähkö.

Mielestäni on hienoa, että aurinkosähköhankkeita toteutetaan. Syytä on kuitenkin huomata, että on olemassa iso joukko muita ratkaisuja, joilla päästään paljon parempiin lopputuloksiin kuin aurinkosähköllä. Itse toteuttaisin esimerkiksi ilmanvaihdon saneerauksen, jonka tuottavuus on noin kaksinkertainen aurinkosähköön verrattuna, tai rakennusautomaation uudistamisen, jonka tuottavuus voi olla 4-5 -kertainen. Miettisin myös, miten kertoisin tästä haluamilleni sidosryhmille. Oikealla viestinnällä huomioarvo voisi olla sama kuin aurinkosähköhankkeella.

Ei ole vain yhtä asiaa, jolla energiatehokkuutta ja ympäristöstä huolehtimista voi edistää. Kannattaa käyttää kaikkia olemassa olevia keinoja ja monesti jopa niiden yhdistelmää. Pelkkä aurinkosähkö ei ole riittävä ratkaisu parhaaseen lopputulokseen.

Kirjoittaja Janne Rytkönen on EcoReal Oy:n toimitusjohtaja.

Edellinen artikkeliLehtileikkeet
Seuraava artikkeliTaaleri mukana 50 miljoonan datakeskushankkeessa