Arvi Luoman Blackbrookilla jo yli 200 miljoonan euron portfolio – sijoitus Suomeenkin ollut lähellä

W.P. Carey-konkari Arvi Luoman perustama kiinteistösijoitusyhtiö Blackbrook Capital näki päivänvalon tasan vuosi sitten.

Koronakriisin tuomista haasteista huolimatta kiinteistösijoitusyhtiö on koonnut jo yli 200 miljoonan euron arvoisen portfolion 12 ensimmäisen toimintakuukautensa aikana.

Ensimmäisen sijoituksensa Blackbrook teki viime syyskuussa, ja tällä hetkellä portfoliossa on yli 25 kohdetta viidessä eri Euroopan maassa. Vuokrattavaa pinta-alaa yhteensä yli 200 000 neliömetriä.

Kiinteistöhankintojen ohella Blackbrook on avannut Lontoon lisäksi toimiston myös Luxenburgiin. Yhtiön henkilöstömäärä on kasvanut kahdeksaan.

Blackbrook Capitalin tavoitteena on rakentaa kaupallisten kiinteistöjen portfolio eurooppalaisista kohteista, jotka on vuokrattu yhdelle käyttäjälle. Yhtiö on erikoistunut sale-leaseback -järjestelyihin, ja lisäksi yhtiö kehittää ja rahoittaa käyttäjille uusia kohteita.

Pääfokus on teollisuuskiinteistöissä, kuten logistiikassa, kevyessä teollisuustuotannossa ja kylmävarastoissa, jotka ovat osa eurooppalaisia jakeluketjuja.

Lähikauppa kannattaa

Blackbrookin tänä vuonna julkistamat sijoitukset ovat suuntautuneet retail-sektorille, ruokakaupan kiinteistöihin Portugalissa ja Espanjassa.

–Saimme nämä kaksi kauppakiinteistöjen transaktiota päätökseen samoihin aikoihin sattumalta. Logistiikan ja teollisuuden kiinteistöt ovat edelleen pääfokuksemme, eli strategiamme ei ole muuttunut, Arvi Luoma kertoo Kiinteistö-uutisille.

–Strategiaamme istuvat erittäin hyvin myös ruokakaupan kiinteistöt, sillä se on erittäin defensiivinen sektori, vuokrasopimukset ovat pitkiä ja kohteet ovat käyttäjilleen strategisia, Luoma kertoo.

Blackbrookin hankkimat kohteet ovat pääosin korttelimarketteja, joista alueen asukkaat hankkivat päivittäiset ostoksensa. Lähikaupoissa yleistyvät myös tilaa ja nouda -tyyppiset palvelut, mikä osaltaan tukee niiden positiivista kehitystä pitkälle tulevaisuuteen.

–Tämäntyyppiset kaupan kiinteistöt ovat pitkäaikainen ja vakaa investointi, eikä niihin liity muun retail-markkinan kokemaa epävarmuutta, Luoma sanoo.

Toinen sijoitus Pohjoismaihin tekeillä

Myös Blackbrookin hankintaputki näyttää vahvalta. Luoman mukaan portfolion koko voi hyvinkin kasvaa 300–350 miljoonaan euroon muutaman seuraavan kuukauden sisällä. Tavoitteena on yli miljardin euron koko seuraavan 12–24 kuukauden aikana.

Pohjoismaiden markkinat Blackbrook näkee erittäin kiinnostavina ja seuraa niitä tarkasti. Yhtiön ensimmäinen sijoitus kohdistuikin Tanskassa, ja tällä hetkellä yhtiöllä nyt valmisteilla toinen hankinta Pohjoismaista.

–Tämä kehittyy nyt lupaavaan suuntaan, ja tuottaa toivottavasti hedelmää, muttei voi vielä kertoa siitä enempää, Luoma sanoo.

Pohjoismaiden logistiikkamarkkinoilla on myös haasteensa. Kohteita on tarjolla melko vähän, mutta kysyntä on valtavaa.

–Tunnen transaktioita, joita ollaan tekemässä Pohjoismaissa ja Suomessa paraikaa ennätyksellisen alhaisilla tuottovaateilla. Kun todella laadukas kohde tulee markkinoille, tuottovaade voi pudota nopeasti satakin pistettä, Luoma sanoo.

Blackbrookilla on ollut Suomessa tarkasteltavana logistiikkakohde, jota se piti periaatteessa kiinnostavana. Mutta vain periaatteessa.

–On mielenkiintoista nähdä, kuka sen osti ja millä hinnalla, Luoma sanoo.

Luoma uskoo, että logistiikkamarkkinat kehittyvät Pohjoismaissa ja Suomessa todella vauhdikkaasti lähivuosina. Jopa Britanniassa, joka on verkkokaupassa Euroopan johtava maa, logistiikkatilan pitää edelleen kaksinkertaistua.

–Suomalaisena odotan tietysti innolla, että pääsemme tekemään ensimmäisen sijoituksemme Suomessa. Toivoisin, että se tapahtuisi tämän vuoden aikana, Luoma sanoo.

 

Kuvan lähde: Blackbrook.

Edellinen artikkeliTalvi yllätti kiinteistönomistajat
Seuraava artikkeliLehtileikkeet: Loviisan kaupunki aikoo myydä Strömforsin ruukkialueen